zondag 24 juli 2022

"Bewust vertragen"

Straalblog week 30

Meerdere activiteiten tegelijkertijd
Wat vinden we het toch fijn om praktisch bezig te zijn. Tijdens het bellen met je moeder schil je ook de aardappels, onder het spelen met je kind, kun je ook prima even appen, met je vrienden. En terwijl je luistert naar je partner, kun je ook met gemak vier keer naar de keuken heen en weer lopen, om de tafel te dekken.

Herkenbaar?
Het past perfect in ons gejaagde bestaan, waarin alles 24 uur per dag door Moet gaan. Is dit ook hoe jij het wilt? Wil jij dagelijks achter jezelf aan hollen? Of zou je het prettiger vinden om dat wat je doet ook met bewuste aandacht te doen?

Dagelijks vertragen
Mag ik je uitnodigen om dagelijks te vertragen? Een manier om te vertragen, is door minstens 1 activiteit per dag, met bewuste aandacht te doen. Je kunt denken aan iets wat je toch al doet, zoals tandenpoetsen. Poets met aandacht je tanden, proef de smaak van de tandpasta, voel de beweging van de borstel over je tanden en kiezen, spoel bewust de tandpasta weg met water en voel hoe het water door je mond gaat. 

Uitvliegen hoort erbij
Het is een feit dat je uit zult vliegen. Je gedachten zijn nu eenmaal ongeleide projectielen, die doen wat ze zelf willen. Zodra je dit opmerkt, keer je weer met je aandacht terug, naar de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Je mag deze oefening zien, als het trainen van je ‘aandachtspier’ en dit vraagt inzet, de kracht van de herhaling en er tijd voor vrij maken. 

Uitdaging
Een oefening als deze vormt een heuse uitdaging voor jou en je verstand. Het is ons eigen om op de automatische piloot te handelen en hier hoeven we dus geen enkele moeite voor te doen. Vertragen, handelen met bewuste aandacht staat een stuk verder van je af en kost dan ook veel meer moeite. Het is dus absoluut geen eenvoudige oefening en ik kan uit ervaring zeggen, dat dagelijks vertragen wel ontzettend de moeite waard is!

Ondersteuning
Mocht je hier wel oren naar hebben en lijkt het je ook best lastig om dit op eigen houtje voor elkaar te krijgen, schroom dan niet en stuur mij een berichtje!

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten