zondag 16 januari 2022

"Dwingende gedachten"

Straalblog week 3

Dwingend karakter
Gedachten kunnen een heel dwingend karakter kennen. Zo dwingend, dat je het idee hebt, geen keuze te hebben. Je moet naar de gedachten luisteren. Het kan zelfs zo zijn, dat als je niet naar je gedachten luistert, je de overtuiging hebt, dat er dan iets ergs gebeurt. Je zit als het ware gevangen in je hoofd. Naast dat dit heel vermoeiend is, kan het ook beklemmend aanvoelen en somber/angstig maken.

Identificeren met wat je denkt
Wat er snel kan gebeuren, is dat we onszelf identificeren, met wat we denken. Voor je het weet, zijn je gedachten geworden tot ‘de waarheid’ en zodoende ga jij jezelf, hier ook naar gedragen. Je kunt hierdoor keuzes maken, die je eigenlijk niet had willen maken en daardoor in vervelende situaties terecht komen. 

Ongeleide projectielen
Gedachten mag je zien, als ongeleide projectielen, die doen wat ze willen. Ze schieten alle kanten van je bovenkamer op. Je gedachten controleren is dan ook onbegonnen werk. Wat een duurzamere benadering is, is dat je gepaste afstand inneemt, van die ongeleide projectielen. Zolang je deelnemer blijft ben je overgeleverd aan de grillen en grollen, die zich in je hoofd afspelen. Helpend is het om, waarnemer van je gedachten te worden, zodat je ze kunt observeren. 

Bioscoopzaal
Als je denkbeeldig plaatsneemt, in een bioscoopzaal op rij 20, dan heb je helder zicht op het scherm voor je. Je kunt dan veel beter zien, wat er nu werkelijk in jezelf gaande is en dat is nodig, om tot bewuste keuzes te kunnen komen. Op deze manier kun je ervaren, dat je gedachten hebt en niet bent! Naast het gepaste afstand innemen op bovenstaande manier, kan het ook prettig zijn, om contact te maken met je in- en uitademing. Je gaat dan uit je hoofd, wat alle kanten opschiet en bezig is met wat is geweest en wat nog gaat komen, naar contact maken met jezelf in het huidige moment. 

Ademhaling als anker
Je mag je ademhaling beschouwen als je anker. Een anker wat als enige verbonden is met het nu. Hier vanuit kan er meer rust, ruimte en overzicht ontstaan. Je stapt uit het maar doordraaiende molentje, met beide voeten op de grond. En zo kun je jezelf bevragen, met hoe jij met jezelf en deze situatie, om wilt gaan. Voel je de rust die hiervan uitgaat?

Afstand leren nemen
Klinkt het welkom voor je, om meer afstand te leren nemen, van je soms zo drukke hoofd? Stuur mij dan zeker een berichtje en we bespreken de mogelijkheden.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten