zondag 26 december 2021

"Mogen zijn met ongemak"

StraalBlog week 52

Vechten, vluchten en vermijden
Als je verwikkeld bent in een strijd met jezelf, gaat daar veel van je tijd aan op. Vechten tegen, vluchten voor en vermijden van situaties, die er nu eenmaal zijn, putten je uit. Eigenlijk is het een baan op zich, want door dit gedoe heb je geen ruimte voor andere dingen. Je verstand, die van mij heet Annie, voert de regie en ze laat geen moment onbenut om je bovenkamer te voorzien met haar talrijke verhaaltjes. 

Annie baalt stevig
Annie heeft er niet op gerekend, dat je haar met hulp van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) door gaat krijgen. Annie baalt hier stevig van, want controle freak als ze is, houdt ze graag de touwtjes in handen. Annie is doodsbang voor haar positie en heeft er alles voor over om deze te behouden. Annie’s positie is hartstikke veilig, want zolang jij leeft is zij er ook. En Annie heeft ook haar goede kanten, dus ze hoeft helemaal niet geĆ«limineerd te worden. De sleutel is, dat je anders met haar aanwezigheid leert omgaan, waardoor jij de regie over je leven neemt in plaats van Annie.

Gedachten laten zijn voor wat ze zijn
Wat je zeker zal helpen, is om je gedachten weer te leren zien voor wat ze zijn, namelijk gedachten. Gedachten gaan zo snel, dat voor je het weet, versmolten bent met wat je denkt. Annie zorgt voor een vertroebelde kijk op jezelf en situaties. Door Annie op gepaste afstand te zetten, op een eigen kruk bijvoorbeeld, ontstaat er meer ruimte om te kunnen kijken naar de gedachten. Dit geeft je de mogelijkheid om jezelf van deelnemer naar observator te transformeren. 

Korte termijn opluchting
Annie kan niet tegen ongemak, pijn, verdriet en angst en zal je verleiden om hier korte metten mee te maken. Het maakt Annie niet eens zo heel veel uit wat je doet, als je maar zorgt dat het ongemak verdwijnt. Annie heeft voorkeur voor de korte termijn opluchting en ze heeft geen oog voor de consequenties op de langere termijn. Jij kunt jezelf duurzaam steunen, door ruimte te maken voor wat zich aandient in je leven aan gedachten, gevoelens en sensaties. Door niet langer ervan weg te moeten en er momenten mee te mogen zijn, omdat het er toch al is, komt er zoveel meer serene rust over je. 

Wil jij jouw Annie beter leren kennen?
Smaakt dit naar meer? Wil jij jouw Annie graag leren kennen zodat je niet langer haar slaaf bent en zelf je mooiste leven kunt gaan leven? Stuur me dan een berichtje en we gaan aan de slag om Annie de plek toe te kennen die haar toebehoort. 

Groet!
Krijna

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten