zondag 31 oktober 2021

"Lang leve een shotje feel good"

StraalBlog week 44

Shotje feel good
Je verstand (de mijne heet Annie) is gericht op ervaringen, die op korte termijn, bevrediging geven. Hier vanuit bezien, is het dus helemaal niet vreemd, dat we makkelijk grijpen naar allerlei middelen en manieren (alcohol, drugs, eten, sporten, eten e.d.) die ons een shotje feel good kunnen bieden. 

Zeker als het ons kan helpen om weg te komen van verdriet, stress, angst en pijn ziet Annie geen bezwaren als je jezelf tijdelijk verdoofd. Het even ‘vergeten’ van de ellende en je weer fijn en rustig voelen, scoren hoog bij Annie. 

De afhankelijkheid is geboren
Annie overziet de consequenties niet op de lange termijn, dus zij zal je blijven aansporen om in voor jou vervelende situaties, een middel te nemen wat jou weer doet ontspannen/oppeppen. De kans is aanzienlijk, dat je steeds vaker en met kortere tussenpozen naar een middel zal grijpen. De afhankelijkheid is geboren.

Annie is ontzettend wispelturig
Annie is ook heel wispelturig en gooit je in je hoofd alle kanten op. Aan de ene kant houdt ze jou in de greep, door te zeggen, dat jij een leven zonder middelen niet aan kunt. En anderzijds schreeuwt Annie, als je jezelf de volgende dag ellendig voelt, hoe dom je bent dat je weer gebruikt hebt. Pfff en dan te bedenken dat Annie dit heen en weer geping pong een leven lang kan volhouden. Het zou zomaar weer een reden kunnen zijn om jezelf te willen verdoven….

Afhankelijkheid als ziekte
De meest voorkomende manier om met een vorm van afhankelijkheid om te gaan, is om het een ziekte te noemen. En als je van deze ziekte wilt genezen moet je het middel niet meer gebruiken. Als helpende techniek wordt “zelfcontrole” aangereikt. Je moet elke dag weer heel hard je best doen om je tegen de verleiding van het middel te wapenen. Dit betekent ook, dat je je leven lang bezig bent met het vechten tegen de verleiding. Je komt op deze manier niet voorbij je afhankelijkheid. De terugvalcijfers zijn schrikbarend. Het onderdrukken van gedachten en gevoelens, zorgt er juist voor, dat je nog meer naar het middel gaat verlangen. 

Wat ontleen je aan de verslaving?
De sleutel tot het stoppen met een verslaving kan beginnen bij het erkennen dat je afhankelijkheidsgedrag vertoont en onder ogen komen welke voordelen de verslaving voor jou heeft. Verslavingen bezitten namelijk ook positieve functies. Wat biedt de verslaving jou, ook al weet je dat het slecht voor je is? Als je dat helder hebt kun je kijken naar wat deze manier van omgaan met jezelf jou kost. 

Wat gun jij jezelf?
Dwing jezelf niet om te stoppen met je verslaving. Richt je vooral op welk leven jij jezelf gunt en welke keuzes je daarvoor hebt te maken. Hoe zou je leven eruit zien zonder verslaving? Neem een houding aan van compassie en mededogen naar jezelf. Maak een plan en laat je helpen door je omgeving/professionals. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een helpende methode om anders met jezelf en je beperkende gedachten en gevoelens te leren omgaan. Meer weten? Bel en/of mail me voor meer informatie.

Groet!

Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten