zondag 3 oktober 2021

"Gevangen in schuld en schaamte"

 StraalBlog week 40

Gevangen in schuld en schaamte
Verliefd zijn op de broer van je partner, een kind van je minnares hebben, meer van je ene dan van je andere kind houden, schulden hebben, verslaafd zijn aan eten. Het zijn een aantal voorbeelden, waar wij over het algemeen, niet makkelijk mee naar buiten treden. Schaamte en in sommige gevallen ook schuldgevoel, zorgen er voor dat je dit voor jezelf houdt.

Letterlijk druk voelen op je schouders
Gevoelens van schaamte en schuld drukken letterlijk op je schouders. Ze voelen zwaar en halen de glans van je dagelijks leven af. Deze gevoelens, kunnen je allerlei klachten opleveren, zowel psychisch (somber, piekeren, slecht slapen, lusteloos, onrust) als lichamelijk (hoofdpijn, buikpijn, pijn in je nek, schouders of onderrug).

Controle en vermijding
De natuurlijke neiging van ons als mens is, om alles wat we als onprettig ervaren, zo snel mogelijk uit de weg willen ruimen. We zijn hier heel bedreven in en al snel treden ‘controle’ en ‘vermijding’ op. Op korte termijn zal je opluchting ervaren. Op lange termijn ga je ervaren, dat deze gedachten en gevoelens de kop weer op steken. Meestal nog heviger dan voorheen.

Observeren als sleutel
Je mag oefenen om je gedachten en gevoelens uit te nodigen en deze niet te veroordelen. Observeer en probeer ze niet op te lossen, te onderdrukken, te bevechten of te vermijden. De gedachten zijn er. Door ze de ruimte te geven om er te zijn blijf je uit het gevecht met jezelf. Die energie, kun je aanwenden, om je waarden op dit deel te onderzoeken.

Begrip als ingang tot groei
Nadenken over je gedrag prima. Het zorgt ervoor, dat je keuzes kunt maken en daarnaar kunt handelen. Je kunt jezelf afvragen, wat jouw actie over jou zegt en wat je in het vervolg, anders aan kunt pakken. De ruimte zit hem in het reflecteren, waardoor jij jouw handelen, in de context kunt plaatsen. Begrip als ingang tot groei!

Stukje steun
Mocht je na het lezen van dit blog behoefte hebben aan steun, stuur me dan een mailtje of een appje. Het kan fijn zijn om met een onafhankelijk iemand te delen en te kijken naar wat voor jou helpend is. 

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten