zondag 8 augustus 2021

"Een pas op de plaats maken"

StraalBlog week 32

Kink in de kabel
Denk je net alles op orde te hebben, komt er weer een kink in de kabel. Gek word je ervan. Elke keer als jij je boeltje weer op de rit hebt, gebeurd er iets, wat daar korte metten mee maakt.

Lawine van gebeurtenissen
Het leven kan soms als een lawine van gebeurtenissen voelen. We neigen naar het hebben van controle over ons leven. Het is dan ook lastig, als situaties in de praktijk anders lopen, dan we voor ogen hebben. Onder de bezielde begeleiding van je verstand, sla je aan het piekeren. Piekeren onttrekt veel energie, kost veel van je tijd en levert vaak genoeg frustratie op.

Pas op de plaats
Je kunt jezelf helpen, door bij drukte in je hoofd eerst een pas op de plaats te maken. Wat je nodig hebt, is  overzicht en dat krijg je pas, als je stil staat, anders kun je niet kijken naar wat er nu eigenlijk gebeurt.

De 3 A’s
Ik wil je uitnodigen om de 3 A's in je leven te integreren.

De A’s staan voor: 

- Aarden: letterlijk een pas op de plaats maken

Ademhalen: je ademhaling is de buffer tussen jou en de drukte in je hoofd

- Afstand: gepaste afstand innemen, helpt je, om te kunnen observeren en niet te versmelten met je gedachten

Je hebt een keuze
Zodra je jezelf gewaar wordt, dat je aan het piekeren bent, heb je een keuze. Je kunt rondjes blijven lopen in je hoofd En je kunt ook de drie A’s toepassen. Natuurlijk gaat dit proces gepaard met vallen en opstaan. Geef jezelf hiertoe ook de ruimte en gooi niet, na een enkele keer oefenen, de handdoek in de ring. 

Graag meer rust en ruimte?
Ben jij een piekeraar en wil je graag meer rust en ruimte ervaren? Ik help je graag op weg. Je kunt mij bellen, appen en/of mailen en we maken vrijblijvend een afspraak voor een telefonische intake (gratis). 

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten