zondag 7 maart 2021

Je verstand gruwelt van ongemak

 StraalBlog week 10

Onderdrukken van gedachten en gevoelens
Je verstand, die van mij heet Annie, kan geen kant op met ongemak en emotionele pijn. Ze zou deze gevoelens het liefst wegstoppen. En negatieve gedachten omtoveren tot positieve gedachten. Annie heeft er eigenlijk alles voor over, om jou je in no time beter te laten voelen. 

Korte versus lange termijn
Op korte termijn lukt het je verstand vaak genoeg prima om dit te bewerkstelligen. Op langere termijn is het een ander verhaal. Alleen overziet je verstand dit niet…..Het onderdrukken en vervangen van gedachten en gevoelens is net als een bal die je onder water duwt. Het lukt je prima om de bal een poosje onder water te houden en er komt een moment dat de bal hard in je gezicht naar boven komt. 

Keiharde klap
Ik heb bovenstaande jarenlang ervaren. Na een kortdurend gevoel van opluchting volgde er keer op keer een keiharde klap. Pas op het moment dat ik ruimte mocht maken voor de pijn die ik op momenten kon ervaren bleef de klap uit en nam de intensiteit af. Wil jij dit ook ervaren? Doe dan onderstaande oefening.

Observator
Kijk eens of het lukt om op het moment dat je emotionele pijn ervaart je gedachten en gevoelens, die vrij komen toe te laten. Je hoeft niets met je gedachten en gevoelens te doen. Op deze manier wordt je observator van je gedachten en gevoelens. En dit zorgt voor meer rust en ruimte. Gedurende deze oefening adem je rustig in door je neus en uit door je mond. Merk je het verschil tussen deze benadering en die van Annie?

Lijkt het je enerzijds fijn om bovenstaande oefening toe doen, maar merk je ook, dat je het in je eentje doen van deze oefening nog te spannend is? Bel of schrijf me een berichtje en we gaan hier samen mee aan de slag.

Groet!
Krijna

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten