zondag 22 november 2020

"Vriendschap is een illusie"

StraalBlog week 48

In 1983 zong het Goede doel het volgende: 

Eén keer trek je de conclusie

Vriendschap is een illusie

Vriendschap is een droom

Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom

Vriendschap kan best ingewikkeld zijn
Vriendschap kan best ingewikkeld zijn. Wat vriendschap voor jou betekent, kan voor iemand anders een compleet andere betekenis, hebben. Vaak praten we niet met elkaar over wat vriendschap voor onszelf en de ander inhoudt. We gaan uit van onze belevingswereld en kijken door een gekleurde bril naar vriendschappen. Tijdens het kijken door die bril, kom je verwachtingen tegen en zeker ook aannames en overtuigingen. 

Wat doe je met wat je ziet?
Er valt dus een hoop te zien! Belangrijk is wat jij doet met wat je ziet. Hoe ga je om met de gedachten en gevoelens die je in vriendschappen tegen kunt komen? Hoe ga je om met teleurstellingen? Onze neiging is om te versmelten met wat we denken en voelen en daardoor ervaren we de gedachten als feiten. De volgende stap is, dat we ons naar de gedachten gaan gedragen en zodoende, komen we nogal eens in vervelende situaties terecht. 

Checken in plaats van invullen voor de ander
Het kan helpend in vriendschappen zijn om je verwachtingen uit te mogen spreken. Neem hier wel in mee, dat je vanuit je ‘ik’ communiceert en bewust bent dat jouw verwachtingen anders kunnen zijn dan die van je vriend. Kun je accepteren dat de ander door een andere bril kijkt dan die van jou? En in plaats van dat je invult voor de ander is het veel prettiger als je checkt bij je vriend of het klopt wat jij in je eigen hoofd hebt bedacht. Op deze manier kun je aannames en overtuigingen tackelen. 

Kun je hier wel wat steun bij gebruiken? 
Stuur mij een berichtje en we bespreken je wensen en de mogelijkheden. 

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer en  spreker. Zij is de auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten