zondag 11 oktober 2020

"Laatjes vol herinneringen"

StraalBlog 42

Last op je schouders

Hoe sta je op dit moment in je leven? Voel je jezelf tevreden? Dankbaar? Of ervaar je misschien een last op je schouders? Een last, die zich jaren geleden heeft opgebouwd en die met je vergroeid lijkt te zijn? Een last die jou in het hier en nu beperkt?

Een getriggerd brein
We hebben allemaal een harde schijf in ons brein. Op deze harde schijf staan jouw herinneringen opgeslagen. De prettige en ook de heftige en pijnlijke herinneringen. Hoe hard je ook je best doet, welke hulp je ook inschakelt; je kunt deze harde schijf niet wissen. Elke keer als jouw brein getriggerd wordt, dit kan zijn door bijvoorbeeld; beelden op televisie, een artikel in een tijdschrift, een geur, dan schieten er laatjes open. 

Terug in je herinnering
Laatjes die jou in contact brengen met herinneringen, met ervaringen uit het verleden en jou in je emoties kunnen raken. Het kan zelfs zo zijn, dat je weer terug bent in de herinnering. Je kunt niet voorkomen, dat de laatjes openschieten. Dit gaat nu eenmaal veel te snel. Wel kun je leren hoe je om kunt gaan met een geopend laatje. 

Steeds verder verdwaald
Onze neiging is, om op te gaan in het geopende laatje, er als het ware compleet in te duiken. De gevolgen daarvan zijn, dat je geen hand voor ogen meer ziet. Je bent één met de herinnering en dit kan zwaar aanvoelen. Je gedachten maken overuren en je beland van het één in het ander. Steeds verder raak je verdwaald en van jezelf af.

Merk je signalen op
Je kunt jezelf helpen, door je signalen op te merken, bijvoorbeeld; onrust in je lijf, afgeleid zijn, druk in je hoofd, somberheid. Als volgende stap, kun je jezelf, door middel van je ademhaling, terug naar het huidige moment brengen. Nu kun je naar het geopende laatje kijken. Je kunt observeren wat er in het laatje zit en door ook je aandacht bij je ademhaling te houden, blijf je uit het laatje. 

Je bent niet je verleden
Het maakt een groot verschil om op gepaste afstand te kunnen kijken naar je herinneringen. En naar de gedachten en gevoelens die hierbij vrijkomen. Door jezelf niet langer te identificeren met je verleden/de pijnlijke ervaringen, kan er ruimte komen om de gebeurtenissen te verweven in je leven. Je bent niet je verleden; je hebt een verleden! 

Wil je naar aanleiding van dit blog meer handvatten? Zoek me op en we bespreken de mogelijkheden!

Groet!
Krijna

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer en  spreker. Zij is de auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten