zondag 29 maart 2020

"Je bent niet je verleden"

StraalBlog week 14
“Je bent niet je verleden”

Harde schijf
Door de jaren heen heb je allerlei ervaringen opgedaan. Hilarische, nare en misschien ook wel traumatische ervaringen. De leuke gebeurtenissen staan net als de pijnlijke op je harde schijf. We houden niet van pijn en zouden het liefst de nare gebeurtenissen uitgummen. Door heel hard te werken en afleidingen te zoeken hopen we dat de pijn minder hevig wordt. Op korte termijn zal dit zeker lukken.

Annie weet zich geen raad
We maken liever van iets naars iets moois, dan dat we er mee zijn voor wat het is. We zijn heel bedreven in het vermijden van pijn en de mensen om ons heen ook, dus het lijkt de beste oplossing. Gekeken naar onze programmering is deze benadering heel logisch. Je verstand, de mijne noem ik Annie, weet zich geen raad met ongemak en zal er alles aan doen om ons er van weg te houden.

Kijk aan waar je zo hard van wegloopt
Het boek met excuses om niet stil te staan bij de pijn is oneindig. En het lijkt nog hout te snijden ook, dus wie ben jij om hier tegenin te gaan? Toch zou je jezelf een groot cadeau geven als je er wel tegen in gaat. Je kunt een hele lange neus maken naar Annie, door momenten te nemen, om te zijn met de pijn.  Kijk aan waar je nu zo hard van weg loopt en ervaar dat je er na het aankijken nog steeds bent. Pijn is niet leuk, pijn is niet fijn en het is onvermijdelijk. Pijn hoort bij het leven en het uit de weg willen gaan is eigenlijk kansloos.

Je bent niet je verleden
Stel jezelf open om je verleden te verweven in het heden. Je ervaringen zijn stukjes van jou. En door er naar te kijken, in plaats van erin op te gaan, kun je voelen dat de pijn jou niet meer regeert. De pijn is er. Punt. Net als gedachten en gevoelens er zijn. Het is juist het verzet ertegen wat van je pijn een lijden maakt. Je hoeft niet eerst alles overwonnen te hebben, voordat je mag doen wat jij werkelijk wilt. Leven! Je bent een geheel. Je bent niet je verleden. Het verleden is er en zal er altijd zijn. Het is aan jou welke plek het in jouw leven inneemt.

Merk je dat je versmolten bent met je ervaringen uit het verleden? En lijkt het je fijn om hier anders mee om te leren gaan? Stuur mij een berichtje en we bespreken je wensen en mogelijkheden.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”.

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer info: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten