zondag 9 juni 2019

"Mediteren met gedachten"

StraalBlog week 24
“Mediteren met gedachten”

Het moet stil zijn in mij
Als ik mediteer heb ik vaak zoveel gedachten. Dit hoort toch niet? Het is toch juist de bedoeling, dat het helemaal stil is in mij?

Er bestaan nogal wat aannames en overtuigingen op het gebied van meditatie beoefening. Mediteren is door de jaren heen in populariteit gestegen. Mede oorzaak hiervan is, de gejaagde samenleving waar we deel van uit maken. Steeds meer mensen voelen de behoefte om een pas op de plaats te maken. En meditatie beoefening leent zich hier prima voor.

Stilstaan bij jezelf
Door een meditatie oefening te doen sta je stil bij jezelf, bij je gedachten, je lichaam en de sensaties die je kunt ervaren. Je stapt voor een moment uit de automatische piloot en bent in contact met het hier en nu. In het hier en nu, is het niet per se rustig, gezellig en blij. Je kunt een veelheid aan gedachten tot je krijgen en deze kunnen over van alles en nog wat gaan.

Stop willen zetten van gedachten
Het komt regelmatig voor dat mensen, tijdens een meditatie oefening, hun gedachten stop willen zetten. Zij hebben de overtuiging, dat een meditatie alleen geslaagd is, als zij deze in complete afwezigheid van gedachten hebben kunnen doen. Zo wordt mediteren eigenlijk een prestatie leveren. Het is namelijk heel hard werken om geen gedachten meer te hebben. Gedachten zijn ongeleide projectielen en doen wat ze zelf willen.

Oh, daar zijn jullie
Je kunt wel opmerken, dat je gedachten hebt en daar met een milde, vriendelijke en niet oordelende (!) houding mee om leren gaan. “Oh, daar zijn jullie” om vervolgens terug te keren met je aandacht naar je ademhaling. Je ademhaling is eigenlijk je anker en hier kun je, hoe vaak je ook afgeleid wordt door je gedachten naar terugkeren. Je kunt je gedachten ook als verhalen benoemen en de ruimte geven. Je gedachten krijgen pas gewicht als er één mee wordt; er in opgaat. Door ze te benoemen neem je gepaste afstand in.

Wil je oefenen?
Gun jij het jezelf ook om wat vaker bij jezelf stil te staan en wil je oefenen met mediteren? Ik heb een aantal meditatie oefeningen opgenomen; korte en ook een aantal langere. Als je hier interesse in hebt kun je mij een berichtje sturen en zorg ik, dat je een aantal audio’s tot je krijgt.

Groet!
Krijna

www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten