zondag 8 juli 2018

"Heerlijk Zen je dag starten"

StraalBlog week 28
“Heerlijk Zen je dag starten”

Gejaagd richting de voordeur
Gehaast sta je op, die 4e keer snoezen was toch echt teveel van het goede en op weg naar de badkamer stoot je je grote teen. Au! Snel een douche nemen, ondertussen een tandenborstel in je mond en met het zeepsop nog over je lijf droog je jezelf snel af. Je schiet in je kleding, smeert als een malle nog wat make-up op je gezicht en pakt voor in de auto nog snel een mok koffie. Handtas om je schouder, laptop in je hand en je koffie heb je in je andere hand. Je haast je richting de voordeur en oeps je struikelt over het drempeltje. Je valt voorover en alle spullen liggen verspreid over de stoeptegels.

Haasten en jakkeren
Heb je beeld? Misschien herken jij jezelf hier stiekem ook wel in? Altijd haasten en jakkeren en dan is de dag nog maar net begonnen. Word je als je met afstand kijkt naar jezelf er ook eigenlijk wel eens moe van? Rennen, vliegen, achter jezelf en allerlei feiten aanlopen om vervolgens uitgeblust op de bank te belanden.

Mijn ideale dag start
Stel dat er geen obstakels zijn welke dag start zou je dan ideaal vinden? Hoe zou je het liefst je aan de dag beginnen? Je mag pen en papier pakken en het volgende opschrijven: “Mijn ideale dag start” en ga nu helemaal los met alles wat er in je opkomt aan gedachten en gevoelens. Als je klaar bent mag je verbinding maken met wat je hebt geschreven. Wat heb jij nodig om jouw ideale dag start te verwezenlijken? Schrijf deze punten ook op, net als dat je je valkuilen op mag schrijven. Als je duidelijk hebt wat je valkuilen zijn, dan kun je hierop anticiperen.

Tackel je valkuilen
Je verstand is van de automatische piloot en houdt niet van veranderingen. Je zult dan ook niet veel steun van hem krijgen. Je verstand zal je eerder saboteren (valkuilen) en doet dit soms overduidelijk, waardoor je het kan tackelen. Het komt echter  ook voor dat je het pas veel later of helemaal niet doorhebt wat je verstand met je aan het doen is en dan heb je het nakijken. Het vraagt van jou om je te wens/doel voor ogen te houden. Wat gun jij jezelf en hoe kun je ervoor zorgen dat jij en niet je verstand de regie heeft?

Ademhaling als anker
Maak elke dag bewust contact met jezelf en stap vaker uit de automatische piloot. Een mooie en doeltreffende manier om uit de blindheid te stappen is om je ademhaling als anker in te zetten. Je ademhaling is als enige in het huidige moment. Je gedachten gaan over het verleden en/of de toekomst en leiden je af van wat jij wilt in het moment. De diepere ademhaling zorgt voor meer focus en dit heb je nodig om je ideale dag start in de praktijk te brengen.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten