zondag 24 juni 2018

"Zoveel verschillende gezichten"

StraalBlog week 26
“Zoveel verschillende gezichten”

Woorden zijn interpretabel
Een groot gedeelte van onze identiteit is verbaal. Woorden zijn interpretabel. Wat ik onder ‘spontaan’ versta hoeft totaal niet voor jou op te gaan. We trachten onze identiteit te vangen in woorden, zodat we op die manier kunnen begrijpen wat we wel en niet zijn. Je identiteit staat niet vast en kan zich naar de situatie aanpassen. Zo kan het dus, dat je in de ene situatie verlegen bent en in de andere heel uitbundig. Mensen kunnen zichzelf weleens afvragen wie ze echt zijn, omdat ze het verwarrend vinden dat de identiteit niet vast staat. Het verstand speelt hier met zijn rigiditeit een grote rol in. Je bent verlegen of uitbundig. Beiden kan volgens je verstand niet. In de praktijk blijkt dagelijks dat het wel kan.

Je identiteit staat niet vast
Je bent verlegen en spontaan, je bent rustig en uitbundig, je bent lief en to the point. Soms misschien best verwarrend? Je vraagt je wellicht af hoe dit kan? Je identiteit staat niet vast. Je ‘zijn’ is van verschillende factoren afhankelijk. Bij de ene mens kun jij je anders gedragen dan bij de ander. Je gemoedstoestand is ook van invloed op je ‘zijn’ en het gedrag dat jij laat zien. Situaties, mensen, ervaringen op je harde schijf en stemming spelen allen een rol.

Mag jij in het moment zijn?
Mag jij in het moment zijn wie je op dat moment bent? De meeste mensen voelen hier toch een zekere schroom. Er zijn nu eenmaal regels (geschreven en ongeschreven) waar je jezelf aan hebt te houden. Sociaal gewenst gedrag gaat vaak boven wat je op het moment diep van binnen echt zou willen doen.

De angst voor afwijzing
De angst om afgewezen te worden en om niet te voldoen weegt zwaar in ons. Volkomen te begrijpen door de bril van ons verstand gezien. Als je er in de oertijd niet bij hoorde was je veel te kwetsbaar en was de kans om dood te gaan vele malen groter dan dat je bij een groep hoorde. In het hier en nu kan erbij willen horen je een beklemmend gevoel geven en ervoor zorgen dat je dingen doet die je liever niet doet.

Maak een lange neus
Als alle obstakels er nu eens niet zouden zijn; wat zou jij dan echt willen? Nodig jezelf uit om te handelen naar je waarden en neem alle onzekerheden, angsten en twijfels met je mee. Maak een lange neus naar je verstand door niet blind mee te gaan in zijn eisen. Durf je ware gezicht van dat moment te laten zien aan jezelf en aan de ander.

Stralende ondersteuning
Gun jij het jezelf om te mogen zijn wie je bent met al je kanten en kun je hier ondersteuning bij gebruiken? Stuur me een berichtje en we maken een afspraak om aan de gang te gaan!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten