zaterdag 26 mei 2018

"Een duurzame verandering"

StraalBlog week 22
“Een duurzame verandering”

Obstakels op je pad
We willen in ons leven vaak genoeg dingen veranderen, anders aanpakken en nu echt! Toch willen die veranderingen niet altijd even goed lukken. Je komt onderweg allerlei obstakels tegen, die het je bemoeilijken om je aan je plan te houden. Onze programmering is geënt op de korte termijn en daar kunnen we, als we bepaald gedrag willen veranderen behoorlijk tegenaan lopen.

Een doel behalen vanuit strengheid
De meeste mensen gaan het behalen van een doel aan vanuit strengheid. Als je het ongewenste gedrag stevig onder controle houdt, dan zal het wel verdwijnen. Helaas is dit een utopie en vele mensen zullen herkennen, dat ze vroeg of laat weer terugvallen in hun oude gedragspatroon. Als ze niet terugvallen dan betekent dat waarschijnlijk dat deze groep mensen hun leven lang hard aan het werk zal blijven om de behoefte/neigingen te onderdrukken.

Je prestatiegerichte verstand
Een groot obstakel wat je tegenkomt is je verstand. Deze is prestatiegericht. Alles wat je doet Moet je meer dan goed doen, want anders faal je. Je verstand stelt onmenselijke eisen en heeft er alles voor over om jou te laten slagen in het leven. Je verstand is echter wel rigide en bekijkt een situatie van een kant. De angst om niet te voldoen en afgewezen te worden zijn de drijfveren van je verstand om je zo te pushen. Gevolgen zijn mentale en fysieke spanningsklachten, die jou juist in je doen en laten beperken.

Een duurzame benadering
Een hele andere, duurzame benadering is om je doelen te benaderen vanuit je waarden. Maak contact met wat er voor jou echt toe doet, waar je waarde aan hecht. Wil jij bijvoorbeeld vanuit je waarde stoppen met roken, omdat je jezelf een gezondere leefstijl met meer longinhoud en minder stinkende kleding gunt, dan is dit je uitgangspunt. Helaas wil het helder hebben van je waarden nog niet zeggen, dat je nu met twee vingers in je neus stopt met roken. Ook nu blijven er obstakels opgeworpen worden. Het is aan jou om met toewijding te handelen naar je waarden. Om keer op keer contact te maken met wat Jij wilt!

Samen op avontuur
Wil jij ook graag leren handelen met hart en ziel? Zullen we dan samen op avontuur gaan? Stuur me een berichtje en we gaan de slag!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

2 opmerkingen: