zondag 21 januari 2018

"Je bent net een mens"

StraalBlog week 4
“Je bent net een mens”

De gehaktmolen
Hoe vaak haal jij jezelf door de gehaktmolen omdat je weer hele domme dingen hebt gedaan? Zeker mensen met een perfectionistische inslag zijn hier bedreven in. Zij staan het zichzelf niet toe om te blunderen. Een onhandige actie staat gelijk aan falen en niet voldoen en dit maakt dat ‘de perfectionist’ zichzelf dwingt nog een stap of wat harder te lopen en nog beter zijn best te doen om wel te voldoen.

Onmenselijk hoge eisen
Het nare aan dit scenario is dat het verstand onmenselijk hoge eisen stelt, waardoor er eigenlijk maar één uitkomst kan zijn. Ook al doe je je stinkende best je verstand zal altijd iets vinden om over te mekkeren. Het wil je met man en macht beschermen tegen de eigen grote angsten van afwijzing en niet voldoen, dat je verstand niets schuwt om daarvoor in te zetten. Helaas overziet het verstand de lange termijn gevolgen van zijn beschermingsdwang niet.

Super mens
Stap voor stap duwt je verstand jou richting het ravijn om vervolgens te schreeuwen dat het heel onverstandig is om die kant op te gaan. Huh? Ja precies; huh? Ontmoet hier je wispelturige verstand. Je verstand eist dat je een super mens bent, onfeilbaar en altijd in staat tot het leveren van topprestaties. Als jij blind mee blijft doen met je verstand ben je aan het overleven in plaats van je leven te leven. Je zult continu in opperste staat van paraatheid moeten zijn om naar deze irreële eisen te handelen.

Stap op de rem!
Je zult uitgeput raken, in een burn-out belanden, lichamelijke klachten krijgen en emotioneel uit balans zijn als je gehoor blijft geven aan je rigide verstand. Stap op de rem! Gun jezelf een andere benadering en start met het erkennen van je menselijkheid en oefen om deze te leren omarmen. Je maakt nu eenmaal ‘fouten’, je bent niet altijd aardig en je kunt niet te allen tijde op je toppen presteren. Je bent net een mens!

Prik de illusie door
Juist door jezelf met een meer vriendelijkere en mildere houding te benaderen kom je tot meer. Prik de illusie door dat je jezelf moet neersabelen om beter te kunnen presteren. Jezelf neerhalen ondermijnt je alleen maar, terwijl met begrip naar jezelf kijken en situaties in de context plaatsen, je vertrouwen en je flexibiliteit doet toenemen. Voor je verstand is het leven één grote prestatie leveren. Wat mag je leven zijn voor jou?

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten