“Goed luisteren is een kunst”
Luisteren is een kunst
Welke sociale vaardigheid heb jij goed onder de knie? “Ik kan goed luisteren” krijg ik vaak als antwoord. En ik kan me daar van alles bij voorstellen. Luisteren lijkt eenvoudig. De een vertelt en de ander luistert. Zo klaar als een klontje. Niets blijkt minder waar. Luisteren is een vaardigheid die door ons mensen onderschat wordt.
Actief en open luisteren
Actief en open luisteren is namelijk een vaardigheid die van ons vraagt om onszelf te parkeren met ego en al. Het gaat even niet om jou; het gaat om de ander. Je verplaatsen in de ander, open vragen stellen die de ander uitnodigen om te vertellen, een open houding aannemen. Dat spreekt voor zich hoor ik je nu denken. Mmm ja dat snap ik, alleen hebben we nu eenmaal een ego. Het ego wil gezien en gehoord worden. Ook als de ander aan het woord is ratelt het ego door.
Ons ego
Het ego kan intern en extern van zich laten horen. Intern gaat het er zo aan toe. Iemand vertelt jou een ervaring en pats-boem worden jouw gedachten geactiveerd. Stemmetjes die de ervaring herkennen laten zich horen, stemmetjes die de ander een advies willen geven kunnen opkomen en ook stemmetjes die zich irriteren aan je gesprekspartner zouden zich aan kunnen dienen. Niets is ondenkbaar in de wereld van de interne communicatie. Door het drukke verkeer in je hoofd kun jij eigenlijk al niet meer geconcentreerd luisteren en dwaal je af.
Met een half oor
Een ander voorbeeld waar we in praktijk mee te maken hebben. Jij praat en de ander is ondertussen met iets bezig (denk aan autorijden, koken, afwassen, administratie, tv kijken). De ander luistert met een half oor, waardoor jij afhaakt omdat jij je niet gehoord voelt. “Maar ik luister toch” is in een dergelijke situatie een veel gehoorde zin. Herkenbaar? En als we eerlijk naar onszelf kijken doen we het zelf ook wel eens.
Niets menselijks is ons vreemd
De externe variant laat zich raden. Deze spreekt zich uit naar de ander: “Oh joh, dat heb ik ook meegemaakt”, “Zou je dat nou wel doen?” en “Schiet toch eens op met je verhaal” kunnen uit jouw mond komen rollen. Van het feest der herkenning, naar een ongevraagd advies tot een irritatie. Niets menselijks is ons vreemd. Ook zijn we in staat om het verhaal van de ander over te nemen en gaat het niet meer over de ander maar over ons.
Van onbewust naar bewust
Dit alles gebeurt heus niet altijd bewust. Het gaat vaak zo snel in ons hoofd met al die gedachten.
Je hoeft jezelf niet voor je hoofd te slaan als jij je hierin herkent. Je kunt vanaf nu wel letten op je stemmetjes en houding. Dit vraagt om bewust bezig zijn met signaleren en vervolgens jezelf met mildheid corrigeren. Keer op keer, want gedragsverandering is een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan.
Ik wens je vele mooie open gesprekken toe waarin jij en de ander zich echt gehoord voelen!
Stralende dag!
Krijna
www.straal-denhaag.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten