zondag 10 april 2016

"De perfectionistische denker"

StraalBlog week 15
“De perfectionistische denker”

Je kracht is ook je valkuil
Perfectionisme kan een positieve eigenschap zijn, omdat het jouw prestaties kan verhogen. Je werkt graag nauwkeurig en hecht belang aan het nakomen van je afspraken waardoor je betrouwbaar bent. Mensen kunnen op je rekenen. De andere kant is, dat als je geen balans hebt in presteren en ontspanning, je perfectionisme juist een valkuil is. Perfectionisme kun je omschrijven als een overmatig nastreven van uitmuntendheid waardoor succes in de weg wordt gestaan.

Irreële verwachtingen
Perfectionisme kan hinderlijk zijn als je irreële verwachtingen van jezelf hebt, die je niet kunt waarmaken. De Perfectionistische denker kan zich ook schamen als hij niet aan zijn eigen verwachtingen voldoet. Hij wil dit verbergen voor anderen en dit kan leiden tot sociaal isolement en soms zelfs tot een depressie.

Waar komt het toch vandaan?
Je verstand stelt onmenselijk hoge eisen en je kunt het hoe goed je je best ook doet nooit goed genoeg doen. Het verstand is ontzettend bang om te falen, om niet te voldoen en dit dateert al uit de oertijd. In die tijd ging het letterlijk over leven en dood en kon men het zich niet permitteren om fouten te maken.

Invloed van opvoeding
De programmering van het verstand hebben we allemaal. Als jij als kind dan ook nog weinig positieve bekrachtiging hebt gekregen van je ouders, dan kan het zo zijn dat je steeds meer je best ging doen in de hoop op een compliment. De behoefte aan waardering en liefde dreef jouw ambities steeds verder omhoog. Helaas bleef de waardering uit en jij ging nog harder werken. En hiermee is de cirkel rond. Onzekerheid en angst om niet te voldoen spelen bij de meeste perfectionistische denkers een grote rol.

Controledrang
De perfectionistische denker wil alles onder controle hebben en houden. Deze controledrang komt weer voort uit zijn onzekerheid. Een taak uit handen geven komt niet in hem op, want stel dat die ander het niet op zijn manier doet. Deze gedachte levert deze denker veel spanning op, dus houdt hij alle taken liever bij zich. De perfectionistische denker denkt in termen van ‘alles of niets’. Hij gelooft dat als een taak niet perfect gedaan kan worden het ook geen zin heeft om eraan te beginnen.

Beperkende overtuigingen
Door de jaren heen zijn er een aantal beperkende overtuigingen in je systeem gekropen, waarvan jij je niet eens afvraag of deze wel kloppen. Je draagt de overtuigingen al zo lang met je mee, dat het voor jou de waarheid is. Een aantal voorbeelden van beperkende overtuigingen die een perfectionistische denker kan hebben zijn:
- Ik moet in alle opzichten perfect, succesvol en bekwaam zijn om mijzelf de moeite waard te vinden
- Als ik fouten maak, zullen mensen mij minder waarderen
- Fouten maken is een teken van onbekwaamheid, domheid en zwakte
- Als ik fouten maak, moet ik mezelf daarvoor straffen
- Gemaakte fouten moet ik zien te verbergen
- Ik schaam me dood als ik een fout maak

Gevolgen van perfectionisme
De meerwaarde van ‘perfect’ ten opzichte van ‘goed’ wordt verkeerd beoordeeld door de perfectionistische denker. Er is weinig voldoening bij een ‘goed’ resultaat, waardoor de perfectionist steeds minder energie krijgt. Hierdoor worden de resultaten daadwerkelijk slecht en is succes onbereikbaar. Van jezelf eisen continu te moeten presteren is zeer vermoeiend en kan leiden tot stress, burn-out en depressies. Je streeft een illusie na, waarvan de prijs hoog is.

Loslaten van de controle
Hoe lang denk je alles perfect te kunnen doen? Laat de controle los, staak de strijd met jezelf. Besteed aandacht en energie aan die zaken waar je invloed op hebt en laat los waar je geen invloed op hebt. Er is geen enkele manier waarop jij op alles en iedereen controle uit kunt oefenen. Het is onmogelijk.

Acceptatie
Situaties komen en gaan. Hier heb je geen invloed op. De manier waarop je met situaties omgaat wel. Het leven is geen statisch gebeuren. Het leven is in beweging. Stop je verzet tegen veranderingen. Accepteer dat veranderingen normaal zijn. Omhels ze. Controle willen hebben is een sprookje. Bevrijd jezelf en leef je leven!

Handreikingen
Herken jij jezelf in de perfectionistische denker of heb je iemand in je omgeving die bij het lezen direct bij je naar boven komt? Weet mij te vinden voor een luisterend oor en handreikingen!

Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten