maandag 12 oktober 2015

"Kijk eerst naar binnen, voordat je naar buiten kijkt"

StraalBlog week 42
“Kijk eerst naar binnen, voordat je naar buiten kijkt”

Met twee maten meten
Als jij te laat bent, dan komt dat doordat je kind treuzelde, de stoplichten niet meewerkte en de lift op zich liet wachten. Als een ander te laat komt dan ligt het aan een slechte planning, desinteresse en gemakzucht. Wat zijn we toch vreemde wezentjes. We meten met gemak met twee maten en vinden dat nog prima ook.

Ergernissen
Mensen kunnen zich snel ergeren, soms gaan deze ergernissen over grote en belangrijke zaken en vaak gaan ze ook over futiliteiten. Ergernissen zijn een bron voor stress en kunnen zich behoorlijk in je nestelen. De ergernis ontstaat vaak niet eens door wat de ander doet, maar veel meer door de redenen die mensen in hun hoofd aan het gedrag van de ander verbinden.

Negatief geladen
Als een iemand te laat is, omdat zijn partner onverwacht naar het ziekenhuis moest dan is daar alle begrip voor. Het te laat komen wordt een ergernis als er in de ogen van anderen geen goede reden voor is, dan wel dat de reden onduidelijk is. Het is mens eigen om zelf redenen te bedenken wat maakt dat de ander te laat is. De redenen die er bedacht worden zijn vaak negatief geladen. Een eenzijdige blik op de situatie zorgt ervoor dat er een hard oordeel wordt geveld.

Oordelen en invullen voor de ander
Oordelen en invullen voor de ander is in no time gebeurd. Dit willen stoppen is bijna een utopie. Wat je wel kunt doen is opmerken dat je aan het oordelen bent en dat je in het hoofd van de ander kruipt. Met het opmerken kun je jezelf ook tot de orde roepen. “Oeps, daar ging ik” om vervolgens een pas op de plaats te maken. Door nu eerst even diep adem te halen maak je letterlijk en figuurlijk ruimte om de situatie op gepaste afstand te bekijken.

Kijk eerst naar binnen, voordat je naar buiten kijkt
Je hebt een keuze hoe je met jezelf, de ander en situaties omgaat. Je hoeft niet blind mee te doen met je zuurpruimerige verstand. Kijk eerst naar binnen, voordat je naar buiten kijkt. Loop om de situatie heen en je zult zien dat er meerdere kanten aan zitten. In plaats van hele verhalen te bedenken kun je ook in gesprek treden met de ander. Nodig de ander uit en luister. Met luisteren bedoel ik de ander echt ontvangen zonder dat je zelf direct wilt reageren.

Stralende ondersteuning
Wees je bewust van je voorkeursgedragingen in de communicatie. Je voorkeursgedrag is namelijk niet te allen tijde ook de meest gewenste manier om met een ander in gesprek te gaan/blijven. Zou je je gedragsrepertoire graag willen uitbreiden? Wil je graag de relatie met jezelf en je omgeving op vlakken willen veranderen? Schroom niet en stuur me een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.


Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten