zondag 1 februari 2015

"Het komt wel goed"

Blog week 6
“Het komt wel goed”

Afscheid nemen
Je raakt je baan kwijt, je bent je partner verloren, je hebt het nieuws gekregen een chronische ziekte te hebben; allemaal situaties die een behoorlijke impact op je leven kunnen hebben. Deze situaties hebben een gemeenschappelijke deler. Je hebt afscheid te nemen van dat wat je kende. Je dagen zien er heel anders uit dan daarvoor. Waar je eerst op de automatische piloot leefde, omdat alles nu eenmaal vanzelf ging, staat je wereld nu op zijn kop.

Het komt wel goed
Je gedachten en gevoelens schieten alle kanten op. Hoe moet het nu verder? Je stelt jezelf gerust. Het zal tijd nodig hebben, maar het komt allemaal wel goed. De mens en pijn, ongemak en sombere gedachten gaan niet zo lekker samen. Al snel ervaar je onrust in jezelf. Je moet iets doen.

Niks doen is geen optie
Niks doen is geen optie als je je rot voelt, dus stel je van alles in het werk om van je nare gedachten en gevoelens af te komen. De mogelijkheden om afleiding te zoeken kent geen grenzen en er is voor ieder wat wils. De een stort zich op schoonmaken, de ander ontwikkelt een verslaving. We zijn bereid om ver te gaan om onze pijn niet te ervaren. De angst om te ervaren wat je voelt is groter dan de negatieve gevolgen van een eventuele verslaving.

Bemoedigende woorden
Geruststellen doen we vaak en veel. Is het gek dat we dit zoveel doen? Nee absoluut niet. Het heeft een functie, namelijk niet hoeven dealen met dat wat het is. Als je jezelf geruststellend toespreekt kun je het nare gevoel wat je ervaart beter aan; je hoeft er niet echt naar toe. Anderen zijn ook snel geneigd om bemoedigende woorden tot je te uit te spreken. Zij vinden het net als jij vervelend om pijn er te laten zijn.

Ons verstand
Ons gedrag klopt met onze programmering. Ons verstand komt uit de oertijd en was continu bezig met het beoordelen en bekritiseren van situaties. De twee opties die ons verstand had in lastige situaties waren vechten of vluchten. Op die manier probeerde het de controle te behouden. Stilstaan om te kijken of er nog meerdere mogelijkheden waren om met de situatie om te gaan kwam niet bij het verstand op.

Vechten of vluchten
In het hier en nu is er veel veranderd, maar onze programmering is als het ware bevroren geraakt en is dus niet verder ontwikkeld. Zodra je nu met pijn te maken krijgt reageert je verstand op exact dezelfde manier als in de oertijd. Je moet vechten of vluchten. Mijn uitnodiging staat haaks op je natuur, want ik vraag je juist om te zijn met je pijn.

Gepaste afstand
Merk de gedachten en gevoelens die je hebt op. Kijk ernaar met gepaste afstand. Zie het als wolken die overdrijven, die gaan en komen. Jij staat onder de wolken en observeert. Gedachten an sich doen niets; wij hebben de gave er van alles mee te doen waardoor er gewicht aan komt te hangen. Als je de relatie met je verstand verandert hoef je niet meer te vechten of te vluchten. Je kunt zijn met dat wat het op dit moment is.

Stralende ondersteuning
Wil jij graag een andere relatie met jezelf en je zou hier wel ondersteuning in kunnen gebruiken? Neem vrijblijvend contact met me op om je mogelijkheden te bespreken.

Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten