zondag 15 februari 2015

"Hervonden glans"

Blog week 8
“Hervonden glans”

Het moet nu eenmaal
Doe jij in het hier en nu met je leven wat je graag doet? Of doe je de dingen, omdat het nu eenmaal moet? Werk je, omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen? Of doe jij wat je doet, omdat je er anders niet bij hoort? Je moet natuurlijk wel presteren, anders stel je niks voor. Of doe jij wat je doet, omdat je niets anders kunt dan dat? Wat is jouw eerlijke antwoord hierop?

Open brainstorm
Ik wil je uitnodigen om een A4’tje te pakken en op te schrijven wat er in je opkomt, als je inzoomt op je huidige leven. Zie het als een open brainstorm. Jij met jou. Het gaat niet over goed of slecht. Het gaat over jouw beleving van jouw leven op dit moment. De kans dat je verstand om een hoekje komt kijken tijdens het schrijven is groot. Je verstand heeft namelijk graag de regie en bepaalt het liefst wat jij wel en niet op mag schijven.

Wispelturig verstand
Je verstand is nogal wispelturig van aard en dit uit zich in allerlei onzekerheden en twijfels. Zo kan het zijn, dat je verstand aan de ene kant zegt, dat je leven saai is en er echt iets moet gebeuren. Een paar minuten later komt datzelfde verstand met de gedachten, dat het allemaal wel meevalt, zeker als je kijkt naar de mensen in Afrika, die het veel slechter hebben dan jij. Je moet dus niet zeuren.

Wie is er aan het woord?
Merk je verstand tijdens het schrijven op. Meer dan waarnemen hoef je niet te doen. Het is er en zal er zolang jij leeft ook zijn. Aan jou en mij om te signaleren wie er aan het woord is. Neem waar nodig gepaste afstand in en vraag jezelf af wat voor jou belangrijk is. Waar hecht jij in die situatie belang aan? Mag jij van jezelf kijken naar dat wat het in het nu is? Pas als je jezelf en je huidige leven met al zijn kanten kunt accepteren, kan er ruimte komen voor verandering.

Vliegen met een nijlpaard
Ik wil je nu vragen om op te schrijven wat je zou willen doen, als er geen obstakels zouden zijn? Al wil je vliegen met een nijlpaard in een luchtballon, dan schrijf je dat op. Wat maakt jou blij? Waar krijg jij energie van? Merk ook nu de mitsen en maren die je verstand opwerpt op. Plaats hem op zijn eigen stoel en ga terug naar dat wat jij diep van binnen wilt. Ga uit je hoofd op papier. Geef jezelf de ruimte.

Concreet uitwerken van je wensen
Welk gevoel geeft het je als je al je wensen hebt opgeschreven? Wil je ermee aan de slag? Super, dan gaan we dat doen! De vervolgstap is, dat je in kaart brengt wat jij in kunt zetten om je wensen dichterbij te brengen. Wat heb jij nodig om je dromen te gaan leven? Maak deze stap zo concreet mogelijk. Schrijf het op alsof je het aan een basisschool kind wilt uitleggen. Hoe abstracter jij het houdt des te fijner vind je verstand het, dan hoeft het er namelijk niets mee!

Een stapje in de richting
Mijn wens is dat ik je met dit blog een stapje in jouw richting heb gegeven! Wil je graag meer ondersteuning, dan hoop ik dat je mij weet te vinden.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten