zondag 18 januari 2015

"Vrij van oordelen"

Blog week 4 
“Vrij van oordelen”

Oordeelsvrij leven
Ons verstand is continu bezig om situaties en mensen te beoordelen. Het gaat als een raket zo snel. Mensen die een oordeelvrij leven nastreven, wens ik dan ook een prettige wedstrijd. Het is namelijk onze programmering die hiervoor zorgt. In de oertijd ging het vaak letterlijk over leven of dood. Het verstand had dus heel snel een inschatting te maken of men moest vechten of vluchten.

Op je tenen lopen
Er is sindsdien heel wat veranderd, alleen onze programmering niet, die is als het ware bevroren. Goed, slecht, negatief of positief, allen zijn oordelen. Negatieve oordelen merken we snel op, omdat deze een naar gevoel geven. Positieve oordelen vinden we fijn, maar hier kleven ook ‘gevaren’ aan. Voor je het weet ga je op je tenen lopen om maar aan dat positieve oordeel te blijven voldoen. Het oordelen komt uit ons Denkende Zelf en zal dit leven niet ophouden.

Intern alarmsysteem
Het verstand komt je waarschuwen voor (dreigend) gevaar en is continu in opperste staat van paraatheid. Je interne alarmsysteem gaat af en je doet er alles aan om het lawaai zo snel mogelijk te stoppen. Door de paniek is je heldere denkvermogen vertroebeld en toets je de verkeerde code in. Je verstand doet er nog een schepje bovenop en je krijgt het Spaans benauwd.

Klem om je nek
De klem om je nek is voelbaar en je wilt je losmaken. Je spartelt je een slag in de rondte en komt alleen maar vaster te zitten. Het verwarrende is, dat je verstand nogal wispelturig is. Je Denkende Zelf zorgt ervoor dat je die klem om je nek voelt en het is hetzelfde verstand dat jou oproept om je los te maken uit die beklemming. Pfffff….wat je ook doet, voor je verstand is het nooit goed genoeg.

Denken wat je denkt
Wat nou, als je accepteert dat je oordelen hebt over jezelf en anderen? Wat nou, als je die gedachten ‘gedachten’ laat zijn zonder er iets mee te doen? Wat nou, als jij mag denken wat je denkt en mag voelen wat je voelt? Hoe ziet jouw wereld er dan uit? Het is het geknutsel met alles wat er in je omgaat dat maakt, dat je in een moeras komt. Als jij je gedachten en gevoelens laat voor wat ze zijn, ga je merken dat ze net als wolken gaan en komen.

Andere relatie met je verstand
Ga jij ook graag een andere relatie aan met je verstand? Voel je vrij om contact met me op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten