zondag 7 december 2014

"Een stevig harnas"

Blog week 50
“Een stevig harnas”

Ik moet sterk zijn
Esther (28) moet sterk zijn van zichzelf. Het tonen van emoties associeert Esther met zwakte. Esther heeft haar moeder als schrikbeeld voor zich. Na de scheiding van haar vader, is de moeder van Esther verslaafd geraakt aan alcohol. Ook kampte zij met flinke stemmingswisselingen. Esther kon niet van haar moeder op aan en dit heeft haar vertrouwen behoorlijk aangetast.

Een stevig harnas
Haar moeder kon compleet hysterisch gedrag vertonen als ze teveel gedronken had. Ze dompelde zich volledig onder in de slachtofferrol. Oog voor Esther had moeder niet; ze werd in beslag genomen door haar eigen problemen en verdriet. Esther ging zichzelf steeds meer afschermen van de overweldigende emoties die haar moeder liet zien. Ze heeft een harnas aangedaan om zich te beschermen tegen zichzelf en de buitenwereld. Esther zag dit als de enige mogelijkheid om zich staande te houden.

Op de tenen lopen
In het hier en nu merkt Esther toenemende spanningen in haar lijf en hoofd op. Ze heeft het idee continu op haar tenen te lopen en is bekaf. De energie neemt steeds verder af en Esther heeft behoefte aan rust en ontspanning. Esther heeft al verschillende dingen gedaan (yoga, regressie therapie, haptonomie) en alles heeft haar wel wat geholpen, maar voor Esther is het nog niet voldoende.

Vechtstand
Esther heeft moeite met voelen en zich kwetsbaar opstellen. In het verleden ervaarde Esther niet de ruimte om haar gevoel toe te laten, dus duwde zij het weg. Het is haar automatische reactie geworden. Esther’s hoofd maakt overuren; ze is vaak alert en waakzaam. Haar lijf staat continu in de vechtstand en haar geest staat op de uitkijk of er gevaar dreigt.

Aarden en ademhalen
In de Straal sessies besteed ik aandacht aan ‘aarden en ademhalen’. Hierdoor ervaart Esther hoe het is om contact te maken met haar lijf. Door bewust een pas op de plaats te maken en te voelen wat er gebeurt, in plaats van direct te handelen, ontstaat er meer ruimte. Esther leert om haar gedachten op te merken en van een afstandje te bekijken. De afstand zorgt ervoor, dat Esther zichzelf de vraag kan stellen of haar gedachten bruikbaar zijn. Als Esther’s gedachten haar dichterbij zichzelf brengt, de mens die zij wil zijn, dan zet Esther deze gedachte om in actie. Is het antwoord ‘nee’, dan mag Esther het bij opmerken laten.

Accepteren van gedachten en gevoelens
Esther krijgt oefeningen mee, die haar leren om beter te voelen. Waar zij eerder, direct afging van het voelen, door deze emoties te vermijden of te controleren, leert Esther nu, om dat wat er in haar omgaat er te laten zijn. Esther heeft veel moeite gehad met het daadwerkelijk doen van deze oefeningen. Haar verstand wierp allerlei obstakels op, om Esther af te houden van het ervaren, om te voelen. Esther heeft stap voor stap geleerd, om deze obstakels, met zich mee de oefening in te nemen en het te doen.

Bewegen naar je waarden
Esther wil haar harnas afdoen en haar leven met al zijn kanten omarmen. Zij beweegt zich nu richting haar waarden en dit geeft haar een heel voldaan gevoel. De ervaringen die zij opdoet betekenen veel voor Esther. Het zegt haar, dat zij ook met al haar ballast, kan doen wat zij eigenlijk wilt.

Voluit leven
Wil jij net als Esther niet meer overleven en juist je leven voluit leven? Ik loop graag een stukje met je mee! Weet me te vinden als je die behoefte ervaart.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten