maandag 17 juni 2013

"In 1 rechte lijn"

Blog week 25

Enerverende baan
Minoesch werkt als groepsleidster in de kinderpsychiatrie. Een uitdagende baan met veel afwisseling. In de leefgroep verblijven kinderen tussen de 6 en 12 jaar met verschillende psychiatrische stoornissen. De verschillen tussen de collega’s zijn vrij groot. Minoesch heeft collega’s die heel hard werken en collega’s die een laissez-fair houding hebben. Minoesch heeft hier grote moeite mee.

Verantwoordelijk in overtreffende trap
Minoesch zet zich elke dienst volledig in. Zij ervaart keer op keer, dat deze kinderen het op deze jonge leeftijd al moeilijk genoeg hebben. Deze houding resulteert erin, dat Minoesch zich over- verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen op haar werk. Minoesch komt per dienst ongeveer 2 uur tekort om al haar werk af te kunnen ronden. Zij blijft dus meestal langer en eenmaal thuis is Minoesch ook nog met werk bezig.

De zaken op zijn beloop laten
Aankomend weekend heeft Minoesch dienst. Op beide dagen werkt ze samen met Meindert.
Meindert heeft net als zij veel ervaring. Minoesch vindt dat Meindert zich er vaak gemakkelijk vanaf maakt. Hij laat veel zaken op zijn beloop en Minoesch irriteert zich hier mateloos aan.

Een mentaliteitsverschil
Zaterdag draaien Minoesch en Meindert een vroege dienst. Om 10.00 uur komen de meeste ouders hun kinderen halen. Het is de bedoeling dat de kinderen de weekendtassen ingepakt hebben, zodat zij snel met hun ouders mee kunnen. Minoesch heeft haar mentorkinderen allemaal om 9.50 uur klaar voor vertrek. Meindert zit op zijn gemak in kantoor wat te rommelen en laat de kinderen die hij begeleidt aan hun lot over.

Stoom uit de oren
Minoesch wordt hier nerveus van. De kinderen moeten klaar staan. Minoesch vindt dat je de ouders niet kunt laten wachten. Geladen loopt zij het kantoor in en vraagt aan Meindert wat de bedoeling is.
Meindert zegt dat hij zo wel even gaat kijken bij de kinderen. De stoom komt nu bij Minoesch uit haar oren. Met een knal doet Minoesch de kantoordeur dicht. Meindert begrijpt er niets van. Alles gaat toch goed?

Controledwang en sfeer
Minoesch wil alles onder controle hebben en ze wordt gespannen als situaties anders lopen, dan zij had bedacht. De eisen die Minoesch aan zichzelf stelt, stelt zij ook aan haar omgeving.
Haar collega’s vinden het steeds minder prettig als zij een dienst met Minoesch moeten draaien.
De sfeer op de groep wordt er in hun ogen niet leuker op als er nooit eens iets anders kan, dan aanvankelijk de bedoeling is.

Tranen met tuiten
Tijdens een teamvergadering uit Minoesch haar ongenoegen over een aantal zaken. Helaas steunt niemand haar. Minoesch begrijpt hier niets van. Als iedereen die zaken op haar manier zou aanpakken, dan komt dat de leefgroep ten goede.
Meindert pakt deze gelegenheid aan om uit te spreken, dat hij de samenwerking met Minoesch niet fijn vindt. Hij krijgt bijval van meerdere collega’s en Minoesch barst in huilen uit.

Betrokken rigiditeit
Teleurgesteld gaat Minoesch naar huis. ’s Avonds krijgt zij een telefoontje van haar teamleider Bonny. Bonny geeft aan, dat Minoesch haar inzet en betrokkenheid, zeker gewaardeerd wordt. Waar veel mensen tegenaan lopen is dat Minoesch rigide is en haar manier van communiceren verbeterd kan worden.

Assertief communiceren
Minoesch  zoekt informatie op over assertiviteit en Minoesch herkent zich wel op een aantal punten.
Haar voorkeur gaat uit om 1 op 1 aan haar manier van communiceren te werken en via een collega komt Minoesch bij Straal Den Haag terecht.

Praten vanuit je ‘ik’
In de sessies wordt aandacht besteed aan de 4 stappen die je kunt nemen om met respect naar jezelf en de ander te communiceren. Vooral praten vanuit je ‘ik’ is nieuw voor Minoesch. Zij had het al snel over ‘ja, maar jij’ en ‘het komt door jou’. Mensen voelen zich dan aangevallen en een gesprek kun je wel vergeten. Met hulp van rollenspelen en veel oefenen in de praktijk gaan de sessies vruchten afwerpen.

Flexibiliteit en toenemende ontspannenheid
Minoesch leert ook anders omgaan met haar perfectionisme en rigiditeit. Ook zij mag fouten maken en leren. Minoesch ziet ook in, dat zij nu eenmaal niet alles dicht kan timmeren. Situaties, zeker als je met kinderen werkt, lopen niet altijd hoe jij het bedacht hebt. Minoesch dient zichzelf en anderen om zich flexibeler op te stellen. Doordat Minoesch ervaart dat mensen anders op haar reageren (prettiger) en zij zelf ook meer ontspannen is, blijft zij gemotiveerd om hier bewust mee bezig te zijn.

Herkenning
Herken jij jezelf in Minoesch of juist in de kant van haar collega’s? Wil jij graag anders omgaan met bepaald gedrag? Chroom niet en neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag toe!


Krijna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten