maandag 27 mei 2013

"Op de berg of in het ravijn"

Blog week 22

Ik kan alles aan…oh nee, toch niet
Kim is 22 jaar en studeert geneeskunde. Ze heeft een vriend en een leuke groep vrienden.
Als het goed met Kim gaat, kan zij alles aan…en als ze zich minder voelt, dan ziet ze alles door een zwarte bril. Iets er tussen in kent Kim niet. Ze zit op de berg of ze ligt in het ravijn.

Op de berg is alles leuk
Als Kim op de berg zit, beleeft ze veel plezier in alle activiteiten die ze doet. Kim vindt het dan heerlijk om veel mensen om zich heen hebben. Haar studie loopt als een zonnetje en ze wil voor altijd samen met Niels blijven.
Kim heeft in die periodes energie voor tien. Ze staat voor iedereen klaar en biedt een luisterend oor voor haar vrienden die het moeilijk hebben.

In het ravijn is alles zwart
Op het moment dat Kim zich minder voelt, dan heeft ze een kort lontje en is zij het liefst op zichzelf.
Niels hoeft ze dan ook niet te zien en haar studie laat Kim versloffen.
Kim is onbereikbaar voor iedereen. Haar omgeving zet verschillende manieren in om Kim uit het ravijn te vissen, maar ze laat de hulp niet toe.

Perfectionisme en niemand tot last willen zijn
Kim vindt namelijk dat ze alles zelf op moet lossen. Ze vindt het heel lastig om hulp aan te nemen.
Kim vindt steun vragen en aannemen een teken van zwakte. Ze is een perfectionist pur sang en wil ook niemand tot last zijn.
In de perioden dat Kim zich down voelt, sluit ze zich als het ware op en komt weer tevoorschijn als zij zich beter voelt.

Kramp in je hoofd is kramp in je lijf
Kim ontwikkelt meer en meer lichamelijke klachten, omdat ze haar spanningen niet goed weet te kanaliseren. Ze piekert over haar studie, haar relatie en over wat ze wil met haar leven.
Het piekeren is, als het ware kramp in je hoofd. Op het moment dat de kramp aanhoudt, slaat deze over op Kim haar lichaam. Kim heeft nek- en schouderklachten en ook haar onderrug voelt pijnlijk aan.

Van huisarts naar personal coach
Kim gaat met haar klachten naar de huisarts en hij verwijst haar door naar een personal coach (Straal Den Haag). Het lijkt de huisarts verstandig als Kim een aantal gesprekken met een coach voert, zodat zij in ieder geval meer leert delen over wat haar bezighoudt. Daarbij is het wenselijk om bepaalde overtuigingen van Kim onder de loep te nemen.

Ongemak en verlamming
De eerste 2 gesprekken praat Kim weinig. Ze voelt zich ongemakkelijk. Door de vragen die ik opwerp aan Kim merk ik dat ze steeds iets makkelijker naar voren durft te komen.
Kim geeft in het derde gesprek aan heel moe te worden van zichzelf. Alle eisen die ze aan zichzelf stelt drukken op haar. Kim verlamt zichzelf doordat ze de lat op alle vlakken (studie en privé) zo hoog legt.

Inzicht in overtuigingen
Kim krijgt een aantal opdrachten mee waardoor zij meer inzicht krijgt in alle overtuigingen die zij heeft. Ze wordt zich hierdoor bewust dat heel veel van haar overtuigingen haar beperken.
Samen maken we meer ruimte door haar overtuigingen te nuanceren.
Ook besteden we aandacht aan de voor-en nadelen van haar perfectionisme.

Invloed op de manier van denken
Kim ervaart door de sessies dat zij invloed heeft op haar manier van denken. Door haar gedrag in de context te plaatsen (wat maakt dat ik dit gedrag vertoon?) heeft ze meer begrip voor zichzelf.
Vanuit begrip voor jezelf kun je opbouwend bezig zijn. Kim zet steeds meer stappen die haar de nodige rust en ruimte geven.

Delen is best fijn
Kim is nu in staat om ook de mensen om haar heen meer te betrekken bij wat er in haar omgaat.
Ze durft meer steun te vragen en toe te laten. Kim merkt dat het eigenlijk heel fijn is om te delen.
Ook in haar relatie met Niels gaat het een stuk beter.
Kim signaleert ook sneller wanneer het ravijn op de loer ligt en kan door de handvatten toe te passen zichzelf steeds sneller corrigeren. Hierdoor blijven de excessen uit en dat ervaart Kim als bijzonder prettig.

Herken jij jezelf en/of iemand uit jouw omgeving in het verhaal van Kim? Heb je behoefte aan ondersteuning? Neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten