maandag 20 mei 2013

"Beschadigd vertrouwen"


Blog week 21

Wantrouwend naar vrouwen
Jim heeft een relatie met Jane. Beiden zijn begin dertig en hebben al een aantal relaties achter de rug. Jim is in zijn laatste relatie bedrogen, waardoor zijn vertrouwen in vrouwen is beschadigd.
Hij is tot over zijn oren verliefd op Jane en wil niets liever dan haar vertrouwen.

Een druk bestaan en onafhankelijk
Jane is een drukke dame met een baan die veel van haar vraagt. Naast haar werk heeft ze een druk sociaal leven en sport ze ook graag. Jane heeft van kleins af aan veel zelf moeten doen en is hierdoor al jong flink zelfstandig geworden. Ze merkt dat Jim het moeilijk vindt dat zij zo onafhankelijk is en een dergelijk druk leven, naast de relatie, leidt.

Veel behoefte aan contact
Als het aan Jim ligt ziet hij Jane zoveel als mogelijk is en als hij haar niet ziet, dan belt hij haar het liefst een paar keer per dag. Ook via WhatsApp zoekt Jim Jane veel op.
Jim checkt een paar keer per uur of Jane online is geweest. Hij is teleurgesteld als Jane wel online is geweest en hem niks gestuurd heeft.

Ik ben niet leuk genoeg
Jim haalt zich op die momenten van alles in zijn hoofd. De sterkste gedachten zijn, dat hij bang is dat Jane vreemdgaat en hem niet leuk genoeg vindt.
De gedachten zijn sterker dan hij is en Jim verdwijnt er helemaal in. Hij wordt met de dag meer onzeker over zijn relatie met Jane.

Beklemmend gevoel
Jane vindt het heel beklemmend dat Jim haar zo veel wil zien en spreken. Ze gaat het zelfs irritant vinden en merkt dat ze Jim gaat mijden. Jane’s behoefte om Jim te zien en te spreken wordt minder.
Zij weet dat Jim in zijn vorige relatie bedrogen is en begrijpt dat hij moeite heeft om anderen te vertrouwen. Jane wil niet dat deze nare ervaring tussen hen in blijft staan.

Self fulfilling prophecy
De manier waarop Jim zich nu gedraagt, zorgt er juist voor, dat zij zich van hem afkeert.
Jane baalt hier enorm van en besluit om een gesprek met Jim aan te gaan om het hier over te hebben. Jim is de hele dag nerveus. Hij is doodsbang dat Jane de relatie wil verbreken.

Beiden niet blij met de gang van zaken
In het gesprek komt duidelijk naar voren dat beiden niet blij zijn met de huidige gang van zaken.
Jim maakt zichzelf gek met al zijn saboterende gedachten en Jane trekt het beklemmende gevoel dat Jim haar geeft niet. Zij heeft er last van dat Jim haar niet vertrouwt.
Ook is duidelijk dat ze gek op elkaar zijn en ze de relatie een kans willen geven.

Met ondersteuning de angel uit de pijn
Jim besluit om ondersteuning te zoeken om beter met zijn pijn en wantrouwen om te gaan. In de gesprekken wordt aandacht besteed aan zijn gevoel van eigenwaarde, de saboterende gedachten en aan het assertief communiceren. Jim betrok het vreemdgaan van zijn ex op zichzelf en zocht steeds meer bevestiging van buitenaf.

Angst om niet te voldoen
Zijn angst om niet te voldoen groeide en hierdoor ontwikkelde hij ook allerlei niet-helpende gedachten. Jim kreeg steeds meer controle behoefte en liet dat in zijn gedrag naar Jane zien, door haar continue te willen zien/horen. Hij uitte zich echter niet verbaal , maar vulde de gedachten van Jane in. Hierdoor werd het een grote brei en was het helder kunnen denken ver te zoeken.

Gedachten toetsen en dichter naar elkaar groeien
Jim leert om te delen wat er in hem omgaat en als hij merkt dat hij gaat piekeren, gaat hij uit zijn hoofd op papier. Op deze manier creƫert hij meer afstand en kan hij zijn gedachten toetsen.
Jane neemt ook drie keer deel aan de gesprekken. Zij leert om meer zorgzaamheid van Jim toe te laten. De twee groeien dichter naar elkaar toe en de relatie wordt steeds gelijkwaardiger.

Herken jij jezelf in Jim of in Jane en heb je behoefte aan handreikingen? Neem vrijblijvend contact met me op voor de mogelijkheden.

Ik wens je een Stralende dag toe!

KrijnaGeen opmerkingen:

Een reactie posten