zondag 17 februari 2013

"Liefde is ook loslaten"

Blog week 8

Jeugdliefde
Jan en Anneke zijn elkaars jeugdliefdes. Hij was 16 en zij 14 toen ze elkaar tegen kwamen bij de volleybalvereniging. Het was liefde op het eerste gezicht. Vanaf dag 1 waren ze onafscheidelijk.
Hier kwam verandering in toen Jan in een andere stad ging studeren. Hij ging op kamers en Anneke bleef in hun geboortedorp.

Samenwonen
Jan heeft veel feestjes gevierd in zijn studententijd maar geen haar op zijn hoofd die dacht aan rommelen met andere vrouwen. Nadat Jan zijn studie had afgerond keerde hij terug naar Anneke en de twee besloten samen te gaan wonen.

Anneke was ondertussen ook klaar met haar studie en beiden vonden al snel een leuke uitdagende baan. Het ‘echte’ leven was begonnen. Werken, het huishouden runnen en alle verantwoordelijkheden die er bij kwamen kijken. Beiden genoten volop van het vele samen zijn en het op eigen benen staan.

Veranderende interesses
Anneke had leuke jonge collega’s die ook buiten het werk met elkaar omgingen. Ze vroegen Anneke ook mee en het leek haar gezellig. Na de eerste keer kreeg Anneke de smaak te pakken. Zij had dit tijdens haar studententijd gemist. Jan had natuurlijk al de nodige bloemetjes buiten gezet en had nu meer de behoefte om lekker thuis te zijn. Hij voelde zich ook klaar om vader te worden en Anneke was hier nog helemaal niet mee bezig.

Van eenheid naar eiland
Beiden communiceerden meer tegen elkaar dan met elkaar. Beetje bij beetje maakte de eenheid plaats voor twee eilanden. Ze woonden in 1 huis en leefden aparte levens.
Het gat werd steeds groter en sluipenderwijs groeiden Jan en Anneke uit elkaar. Van geliefden werden ze steeds meer broer en zus. Ze hielden nog altijd veel van elkaar maar er was geen passie meer. Het vuur was gedoofd.

Doorbreken van de impasse
Het verdriet hierover deelden zij niet met elkaar. Deze situatie kabbelde nog een tijdje voort.
Naast dat dit niet was hoe zij het graag wilden was het ook veilig en vertrouwd.
Jan heeft deze impasse doorbroken door het gesprek met Anneke aan te gaan. Een open gesprek waarin voor beiden de ruimte was om de gedachten en gevoelens te delen.

Liefde is ook loslaten
Naast de tranen was er ook plaats voor een lach aan de mooie tijd die ze hebben gehad. Door dit gesprek werd duidelijk dat ze te veel om elkaar geven om op deze manier de relatie door te gaan. 
Liefde is ook loslaten….
Loslaten om elkaar de ruimte te geven nieuwe ervaringen aan te gaan.

Herkenning
Heb jij in jouw leven ook de ervaring dat liefde betekent dat je het los mag kunnen laten?
En op welke manier ga jij hier mee om?
Ik zie jouw reactie graag verschijnen!

Maak er een Stralende dag van……….
Krijna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten