maandag 29 oktober 2012

"Conflict als bron van inspiratie"


Blog week 44
Bij ons mensen, gaat het vaak als een razende raket tekeer in onze bovenkamers. We hebben in ieder geval meer dan 10.000 gedachten per dag. Gelukkig zijn we ons van de meesten niet bewust.
In ons eentje hebben we het dus al behoorlijk druk, laat staan in het contact met anderen.
Op het moment dat we een gesprek voeren is er sprake van communicatie, over en weer.
Natuurlijk gaat onze voorkeur hierbij uit naar een prettig en soepel verlopend gesprek.
Conflicten, miscommunicatie en meningsverschillen associƫren wij met ruzie en nare gevoelens. Toch kan een conflict heel zinvol zijn en zelfs positieve gevolgen hebben.

Een conflict
Laten we de volgende situatie als uitgangspunt nemen. Jij en je liefde hebben een conflict over jullie vakantiebestemming van komende zomer. Jij wilt kamperen in Europa en hij/zij wil lekker luieren in een luxe ressort op Aruba.

Jij: “Kijk liefde, ik heb iets heel leuks gevonden op internet voor de zomervakantie”
Hij/zij: “Ah nee joh, ik ga die ene keer per jaar echt niet in een tent liggen hoor”
Jij: “Waarom niet? Het is eens iets heel anders en we kunnen makkelijk van de ene naar de andere bestemming”
Hij/zij: “Ik wil zonnen, genieten, luxe en geen Spartaanse praktijken”
Jij: “Zoek het uit! Ik heb er al helemaal geen zin meer in”
Hij/zij: “Pfff zoek jij het zelf uit!”

Een vakantiebestemming uitzoeken zou zo leuk kunnen zijn maar in bovenstaand voorbeeld is het ineens een bron van een conflict. Dit stel loopt vast omdat zij niet open luisteren naar elkaar en blind voor de eigen voorkeur gaan.

Opening
Hoe kan dit conflict toch zinvol zijn?

Stap 1
We kunnen beginnen om naar elkaar te luisteren en de eigen gedachten te parkeren.
Als je beiden open geluisterd hebt is de situatie in ieder geval bespreekbaar geworden. Waar eerder de luiken al dichtgingen omdat beiden op een eigen eiland zaten.

Stap 2
Stel elkaar vragen om eventuele onduidelijkheden beter in kaart te brengen en check ook of je elkaar begrijpt. We denken snel voor een ander, vullen de gedachten in, wat trouwens onmogelijk is.
 De enige manier is het aan de ander vragen.
Jezelf uitspreken biedt jou en de ander duidelijkheid. Het geeft helderheid hoe je ergens over denkt, dat vervolgens weer een ingang kan zijn om op een prettige manier met elkaar van gedachten te wisselen.

Denken in mogelijkheden
In een conflict ligt het vastdenken op de loer. “Ja, maar jij wilt altijd je zin krijgen”, “Ja maar jij luistert nooit naar mijn punten” zijn uitspraken waar geen ruimte in zit. Het is een kat en muis spel waar veel energie en frustratie in gaat zitten.

Stap3
Denk in mogelijkheden. Welke opties zijn er wel? Kunnen er afspraken gemaakt worden? Kan er een compromis gesloten worden? Is er ruimte voor en-en in plaats van of-of?

Het stel uit mijn voorbeeld heeft uiteindelijk een heerlijke vakantie gehad in Spanje waar ze met auto naartoe zijn gereden en ze hebben naar ieders tevredenheid zowel een paar nachten in een stacaravan en een hotel geslapen.

Ik zie je reactie graag tegemoet!

Stralende dag 

Krijna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten