zondag 26 februari 2023

"Jezelf identificeren met je gedachten"

Straalblog week 9

Geen vrolijke Frans
Je verstand is van nature geen vrolijke Frans. Het glas is eerder half vol, dan wel leeg, dan vol. Dit heeft veel te maken met de oertijd. Je verstand had te allen tijde op zijn hoede te zijn en bedacht te zijn op gevaar. 

Vergroten en verzwaren
Door de negatieve kijk op het leven ervaart het verstand al snel problemen. En het is ook nog eens heel bedreven, in het vergroten en verzwaren van je gedachten en gevoelens, die je in een situatie kunt ervaren. Voor je het doorhebt lig je bedolven onder boekenkasten vol ellende die noooiiiiit meer goed komt….

Jezelf identificeren met je gedachten
Het versmelten met je gedachten zorgt ervoor dat je jezelf identificeert met wat je denkt. Hierdoor is het jouw waarheid en zie je geen andere opties meer. Terwijl als je van deelnemer aan je gedachten, waarnemer van je gedachten wordt er zoveel meer te zien valt.

Stappenplannetje

Onderstaand stappenplannetje kan je op weg helpen:

Stap 1) Haal een aantal keer bewust adem en richt je aandacht op je ademhaling. Voel daadwerkelijk de luchtstroom in en uit je neus en mond gaan. Leg eventueel je handen op je buik en voel dat je buik bij iedere in- en uitademing lichtjes op en neer gaat.

Stap 2) Neem vervolgens, gepaste afstand in tot de situatie, die jij als problematisch ervaart. Stel je voor dat jij in een zaaltje zit op de 15e rij. En je kijkt naar het podium voor je. Op het podium zie je jezelf bedolven onder de boekenkasten vol met gedachten en gevoelens. Je kijkt nu als een observator naar jezelf en de situatie die je als problematisch ervaart.

Stap 3) Door de ruimte, die er nu is ontstaan, omdat je kunt kijken naar in plaats van dat je versmolten bent met je gedachten en gevoelens, kunnen er deuren opengaan, die anders gesloten blijven! 

Samen aan de slag
Wil je graag meer afstand leren innemen van je gedachten en lijkt het je prettig om hier steun en handreikingen bij te krijgen? Stuur mij een berichtje en we gaan samen aan de slag.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten