zondag 5 september 2021

"Roofbouw en de rekening"

StraalBlog week 36

Afstreepkalender
Wekenlang kijk je uit naar je welverdiende vakantie. Wat ben je daar aan toe zeg! Even geen verplichtingen en alles doen op je eigen moment. Geen wekker zetten, geen gehaast tijdens het ochtendritueel, geen gestress in de spits, hmmmm, dat klinkt als muziek in de oren. Het is dat je jezelf er te oud voor vindt, maar je zou het liefst een afstreepkalender maken.

Continue voelbare druk
De afgelopen periode is het enorm druk op je werk. Teveel taken met te weinig mensen, waardoor er een continue druk voelbaar is, om aan alle verzoeken en verplichtingen te kunnen voldoen. Elke dag kom je afgepeigerd thuis. Sporten en sociale afspraken schieten er bij in, omdat je er geen puf voor hebt. Na een werkdag heb je alleen nog de behoefte om op de bank te ploffen. Je merkt ook dat je er chagrijnig van wordt, want je vindt het helemaal niet leuk om je leven op deze manier te leven. Die vakantie is dus meer dan welkom om weer helemaal op te laden.

Letterlijk gevloerd
In praktijk worden mensen nogal eens teleurgesteld als het eenmaal zover is. Je zult de eerste niet zijn die ziek wordt als alle druk wegvalt. Op dat moment komt alle opgebouwde spanning en vermoeidheid eruit en word je letterlijk gevloerd. Je hebt jezelf lange tijd niet in acht genomen en bent over je grenzen heen gegaan. Naast het ziek kunnen worden, zijn veel mensen ook teleurgesteld als ze merken, dat twee weken vrij er niet voor heeft gezorgd dat ze volledig opgeladen zijn om weer vol goede moed het werk te hervatten.

Voorkomen is beter dan genezen
De opgebouwde spanning heeft tijd nodig om je lijf en geest te verlaten. Het wisselt van persoon tot persoon hoe lang hiervoor nodig is. Het beste zou zijn als je het in het vervolg niet zover laat komen dat je roofbouw op jezelf pleegt. Voorkomen is beter dan genezen nietwaar? Je kunt jezelf helpen door je spanningssignalen helder te hebben. Hoe eerder je namelijk door hebt dat je gespannen raakt des te beter het is. Zie je signalen als een rood stopsein en luister ernaar in plaats van ze te negeren. Je lijf en geest hebben je namelijk iets te vertellen.

Waar heb IK behoefte aan?
Naast het opmerken van je signalen is het van groot belang dat je een pas op de plaats maakt en jezelf een aantal vragen stelt; hoe voel ik me op dit moment, waar voel ik het in mijn lichaam, waar heb ik behoefte aan en wat kan ik doen om hier gehoor aan te geven? Het contact maken met jezelf is nodig om te voorkomen dat je aan je grenzen voorbij gaat. Jij bent de basis en jouw welzijn staat voorop! 

Naast de contactmomenten wil ik je uitnodigen om jezelf elke dag te trakteren op een ‘vakantiemoment’. Een moment waarin jij doet waar je energie van krijgt, blij van wordt en ontspannen van raakt.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten