zondag 29 september 2019

"Ik ben niet mijn gedachten"

StraalBlog week 40
“Ik ben niet mijn gedachten”

Gehecht aan mijn gedachten
Jarenlang heb ik veel betekenis gehecht aan mijn gedachten. Vaak genoeg versmolt ik met de gedachten die door mijn hoofd gingen en dit zorgde ervoor, dat ik mijn gedachten was. Ik kon op momenten letterlijk gebukt gaan onder de zware inhoud, die uit mijn hoofd, zo mijn lijf indaalde. Het vastpakken van mijn gedachten en het opgaan in de maalstroom gebeurde voor ik er erg in had. Binnen enkele minuten verdwaalde ik in die veelheid aan gedachten. Van de ene gedachte kwam ik in de andere en zo ging het soms wel urenlang door. Uren die ik aan niets anders meer kon besteden. Ik wilde graag meer rust en ruimte in mezelf ervaren en die is gekomen met de geboorte van Annie.

Vergroten en verzwaren van gedachten
Annie is mijn verstand en zij is chef de Clinique in mijn hoofd. Zij kan in no time zorgen voor het verzwaren en uitvergroten van mijn gedachten over mezelf en/of situaties. En zo kan het dus gebeuren, dat ik er één mee wordt. Wat hier niet in meehelpt, is dat het vaak ook nog eens ontzettend waar klinkt, wat Annie mij vertelt. Ik merkte, dat ik afstand tot mijn gedachten nodig had, om weer bij mezelf te kunnen komen.

De sleutel tot meer afstand
De sleutel tot meer afstand kunnen innemen, lag voor mij, in het leren kennen van Annie. Haar eigenschappen, voorkeuren en neigingen in bepaalde situaties, werden steeds duidelijker voor me. En hierdoor lukte het mij stap voor stap, om de Annie in mezelf te gaan opmerken en herkennen. De vraag die ik vaak aan mezelf stel is: Wie is er nu aan het woord? Is het Annie of ben ik het? Als Annie aan het woord is, merk ik dat onder meer aan het taalgebruik. Annie is grof in de mond en in staat om mij, dan wel iemand anders tegen de muur te spugen. Ook is Annie zwart-wit en naar buiten toe gericht. Allemaal signalen voor mij om Annie op een eigen krukje neer te zetten.

Jouw Annie leren kennen?
Annie houdt zolang ik leef haar mond niet en zal zich met mij (en anderen) blijven bemoeien. Dus ook het neerzetten van Annie op een krukje betekent niet dat zij stil zal zijn. Het geeft mij wel meer ruimte om te ervaren, dat ik gedachten heb en ze niet hoef te zijn!

Herken je jezelf in dit blog en wil je graag jouw Annie leren kennen? Ik heb in april van dit jaar het boek “Mag ik je voorstellen aan Annie?” uitgegeven. Dit boek kan helpend zijn in je ontdekkingstocht en hoe je anders met jouw Annie om kan gaan. Lijkt het je fijn om een persoonlijke sessie met mij te doen, stuur me dan een berichtje en we gaan samen aan de slag.

Hartgroet van Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”.

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten