zondag 12 mei 2019

"Je verstand en verslaving"


StraalBlog week 20
“Je verstand en verslaving”

Korte termijn bevrediging
Je verstand (Annie) is dol op korte termijn bevrediging, dus hier vanuit bezien is het helemaal niet vreemd dat je makkelijk grijpt naar allerlei middelen. Om weg te komen van verdriet, stress, angst en pijn ziet Annie geen bezwaren als je jezelf tijdelijk verdoofd. Het even ‘vergeten’ van de ellende en je weer fijn en rustig voelen scoren goed bij Annie, dus als het werkt waarom dan iets aan het concept veranderen?

Blijven aansporen
Annie overziet de consequenties niet op de lange termijn, dus zij zal je blijven aansporen om in voor jou vervelende situaties, een middel te nemen wat jou weer doet ontspannen/oppeppen. De kans is aanzienlijk dat je steeds vaker en met kortere tussenpozen naar een middel zal grijpen. De afhankelijkheid is geboren.

Wispelturigheid ten top
Annie is ook heel wispelturig en gooit je in je hoofd alle kanten op. Aan de ene kant houdt ze jou in de greep door te zeggen dat jij een leven zonder middelen niet aan kunt en aan de andere kant schreeuwt Annie, als je jezelf de volgende dag ellendig voelt, hoe dom je bent dat je weer gebruikt hebt. Pfff en dan te bedenken dat Annie dit heen en weer geping pong heel lang kan volhouden. Het zou zomaar weer een reden kunnen zijn om jezelf te willen verdoven…..

Verslaving en zelfcontrole
De meest voorkomende manier om met een verslaving om te gaan, is om het een ziekte te noemen. En als je van deze ziekte wilt genezen moet je het middel niet meer gebruiken. Als techniek wordt “zelfcontrole” aangereikt. Je moet elke dag weer heel hard je best doen om je tegen de verleiding van het middel te wapenen. Dit betekent ook, dat je je leven lang bezig bent met het vechten tegen de verleiding. Je komt op deze manier niet voorbij je verslaving. De terugvalcijfers zijn schrikbarend. Het onderdrukken van gedachten en gevoelens zorgt er juist voor dat je nog meer naar het middel gaat verlangen.

Sleutel om te stoppen met je verslaving
De sleutel tot het stoppen met een verslaving kan beginnen bij het erkennen dat je afhankelijkheidsgedrag vertoont en onder ogen komen welke voordelen de verslaving voor jou heeft. Verslavingen bezitten namelijk ook positieve functies. Wat biedt de verslaving jou, ook al weet je dat het slecht voor je is? Als je dat helder hebt kun je kijken naar wat deze manier van omgaan met jezelf jou kost.

Wat gun jij jezelf?
Dwing jezelf niet om te stoppen met je verslaving. Richt je vooral op welk leven jij jezelf gunt en welke keuzes je daarvoor hebt te maken. Hoe zou je leven eruit zien zonder verslaving? Neem een houding aan van compassie en mededogen naar jezelf. Maak een plan en laat je helpen door je omgeving/professionals. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een helpende methode om anders met jezelf en je beperkende gedachten en gevoelens te leren omgaan. Meer weten? Bel en/of mail me voor meer informatie.

Groet!
KrijnaGeen opmerkingen:

Een reactie posten