zondag 11 november 2018

"In het daglicht van aanvaarding verschrompelen je draken"

StraalBlog week 46 
“In het daglicht van aanvaarding verschrompelen je draken”

Vaardigheid en waardigheid
Zelfvertrouwen wat is dit nu eigenlijk? Het heeft te maken met de dingen die we kunnen bereiken. Het zelfvertrouwen wordt door allerlei ervaringen ‘van buiten’ ontwikkeld. De ervaring dat ‘het’ lukte en de stimulering vanuit de omgeving. Vertrouwen bestaat uit vaardigheid en waardigheid.
Vaardigheid is, dat je door oefening ergens goed in wordt en daar dan zelfvertrouwen door opbouwt. Dit werkt heel goed, maar als je dan minder presteert of minder complimenten krijgt over je prestaties, dan kan je zelfvertrouwen weer even snel verdwijnen.

Ruimte maken voor een nieuwe kijk
Als jij geleerd hebt dat je persé goed moet presteren om gewaardeerd te worden, dan heb je hier een patroon in ontwikkeld, dat jou remt in je persoonlijke ontwikkeling. Van kleins af aan doe je allerlei overtuigingen op vanuit je opvoeding en de omgeving waar je deel van uitmaakt. In deze overtuigingen kunnen heel wat beperkende normen verscholen zitten, die jij onbewust je volwassen leven mee inneemt.

Het accepteren dat jij deze overtuigingen hebt is de sleutel. Als jij kunt accepteren, dat dit nu is wat het is, zonder oordeel kun je ruimte maken voor een nieuwe kijk. Zolang jij vecht tegen jezelf blijf je hetzelfde rondje lopen. Dit kost je veel energie en levert je niks positiefs op. Een mooie en krachtige spreuk vind ik deze; “In het daglicht van aanvaarding verschrompelen je draken”.

Je mag er zijn los van je prestaties
Zelfwaardering zit dieper dan zelfvertrouwen; het zit van ‘binnen’. De kern van zelfwaardering is, dat je waardevol bent, omdat je er bent. In de loop van de jaren raken veel mensen delen van die zelfwaardering kwijt. Het loutere gegeven, dat je er mag zijn, omdat je er bent, wordt op één of andere manier vervangen door het gevoel dat je er mag zijn, als je wat presteert. Dit noem ik voorwaardelijke zelfwaardering. “Ik voldoe pas als…”.

We hebben in onze samenleving geleerd om vooral het ‘doen’ te benadrukken en niet het ‘zijn’. Vooral de prestatie staat centraal en niet het bestaan; het gegeven dat je er bent en mag zijn.

Kwetsbaar
Je maakt jezelf wel heel kwetsbaar door je zelfwaardering te koppelen aan je sociale of maatschappelijke status. Bovendien als zoveel afhangt van die ene relatie of van die ene positie, is het logisch dat je erg bang bent om het weer kwijt te raken. En dat maakt je achterdochtig en overgevoelig voor alle signalen die op een eventueel verlies kunnen wijzen. Herken jij jezelf in dit verhaal en gun je jezelf een andere kijk? Stuur mij een berichtje en we gaan aan de slag!

Groet!
Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten