zondag 25 november 2018

"Je verstand en emoties"

StraalBlog week 48
“Je verstand en emoties”

Je verstand en emoties
Om maar met de deur in huis te vallen; je verstand weet zich geen raad met emoties. Het kent twee manieren van reageren, namelijk als een rigide generaal en dat uit zich in onder meer volgende gedrag: afstandelijk, afdoen van het gevoel, niet zeiken en gewoon doorgaan. Of je verstand reageert als een zwelgje; verdrinken in de emotie, waardoor alles heel zwaar wordt en hierdoor geen overzicht meer hebben.

Om je een beeld te geven hoe het er in een hoofd kan toegaan, lees je hieronder een conversatie tussen de rigide generaal en zwelgje:

Zwelgje: Ik kan ook nooit iets goed doen. Keer op keer krijg ik de deksel op mijn neus. Echt Iedereen is tegen mij. Niemand ziet mij staan.

Rigide Generaal: Hou op met dat gezeik! Kom op zeg. Met zielig doen kom je nergens. Schouders eronder en gewoon doorgaan.

Zwelgje: Ik wil niet meer doorgaan. Ik heb er op deze manier geen zin meer in. Wat heeft het nog voor nut? Niemand kijkt uit zichzelf naar mij om. Ze weten me alleen te vinden als ze iets nodig hebben. Dit is in het verleden ook al zo vaak gebeurt en het houdt maar niet op.

Rigide Generaal: Hier heb ik dus helemaal geen zin in. Echt hou met dat gezeur. Ik moet gewoon nog beter mijn best doen en nog meer klaar staan voor iedereen.

Zwelgje: Ik trek het niet meer, echt niet. Iedereen vindt mij toch stom en dat verandert heus niet als ik nog meer mijn best doe. Ik kap ermee en duik met een heleboel koekjes en chocolade onder in mijn grot. Er is toch niemand die mij mist…….

Voorkeursstijl
Door de jaren heen heb je een voorkeursstijl ontwikkelt en deze is niet per definitie dienend. Je voorkeursstijl komt voort uit eerder opgedane ervaringen, opvoeding, DNA. Het is zo eigen geworden om op een bepaalde manier met jezelf en situaties om te gaan, dat je zelf allang niet meer bewust een keuze daarin maakt. Je handelt eigenlijk op de automatische piloot.
Onderliggend kan de overtuiging meespelen, dat je niets anders kunt dan op die bepaalde manier te handelen. Je geloofd niet, dat je in staat bent om het tij te keren en de angst voor het nieuwe/onbekende kan je afhouden om het vertrouwde patroon los te laten.

Wat heb je nodig?
Wat heb je nodig om anders met jezelf om te leren gaan? Je kunt oefenen met opmerken, wanneer je verstand, als de rigide generaal of als zwelgje reageert op een situatie. Ieder mens krijgt signalen, bijvoorbeeld een druk hoofd vol gedachten, snel afgeleid, geirriteerd reageren, spanning in het lichaam. Zodra je merkt, dat je één of meerdere signalen hebt, dan mag je dit zien als een stoplicht. Ga niet aan je signalen voorbij! Maak een pas op de plaats en ga uit je hoofd afdalen naar je lichaam. Waar in je lichaam voel je je signalen het sterkst? Als je die plek(ken) gevonden hebt mag je hier met aandacht naartoe ademen.

Het ademen zorgt ervoor, dat je contact maakt met jezelf in het huidige moment. Er ontstaat meer afstand tot je hoofd vol gedachten en dit is wat je nodig hebt om bij jezelf te blijven in plaats van als de rigide generaal/zwelgje te reageren. Een belangrijke en helpende vraag die je jezelf nu kunt stellen is; hoe wil ik met mezelf/deze situatie/de ander omgaan?

Ondersteuning?
Zou jij ook anders met Annie om willen leren gaan? Typ een berichtje en/of pak de telefoon en we bespreken de mogelijkheden.

Groet!

Krijna


www.straal-denhaag.nl

zondag 11 november 2018

"In het daglicht van aanvaarding verschrompelen je draken"

StraalBlog week 46 
“In het daglicht van aanvaarding verschrompelen je draken”

Vaardigheid en waardigheid
Zelfvertrouwen wat is dit nu eigenlijk? Het heeft te maken met de dingen die we kunnen bereiken. Het zelfvertrouwen wordt door allerlei ervaringen ‘van buiten’ ontwikkeld. De ervaring dat ‘het’ lukte en de stimulering vanuit de omgeving. Vertrouwen bestaat uit vaardigheid en waardigheid.
Vaardigheid is, dat je door oefening ergens goed in wordt en daar dan zelfvertrouwen door opbouwt. Dit werkt heel goed, maar als je dan minder presteert of minder complimenten krijgt over je prestaties, dan kan je zelfvertrouwen weer even snel verdwijnen.

Ruimte maken voor een nieuwe kijk
Als jij geleerd hebt dat je persé goed moet presteren om gewaardeerd te worden, dan heb je hier een patroon in ontwikkeld, dat jou remt in je persoonlijke ontwikkeling. Van kleins af aan doe je allerlei overtuigingen op vanuit je opvoeding en de omgeving waar je deel van uitmaakt. In deze overtuigingen kunnen heel wat beperkende normen verscholen zitten, die jij onbewust je volwassen leven mee inneemt.

Het accepteren dat jij deze overtuigingen hebt is de sleutel. Als jij kunt accepteren, dat dit nu is wat het is, zonder oordeel kun je ruimte maken voor een nieuwe kijk. Zolang jij vecht tegen jezelf blijf je hetzelfde rondje lopen. Dit kost je veel energie en levert je niks positiefs op. Een mooie en krachtige spreuk vind ik deze; “In het daglicht van aanvaarding verschrompelen je draken”.

Je mag er zijn los van je prestaties
Zelfwaardering zit dieper dan zelfvertrouwen; het zit van ‘binnen’. De kern van zelfwaardering is, dat je waardevol bent, omdat je er bent. In de loop van de jaren raken veel mensen delen van die zelfwaardering kwijt. Het loutere gegeven, dat je er mag zijn, omdat je er bent, wordt op één of andere manier vervangen door het gevoel dat je er mag zijn, als je wat presteert. Dit noem ik voorwaardelijke zelfwaardering. “Ik voldoe pas als…”.

We hebben in onze samenleving geleerd om vooral het ‘doen’ te benadrukken en niet het ‘zijn’. Vooral de prestatie staat centraal en niet het bestaan; het gegeven dat je er bent en mag zijn.

Kwetsbaar
Je maakt jezelf wel heel kwetsbaar door je zelfwaardering te koppelen aan je sociale of maatschappelijke status. Bovendien als zoveel afhangt van die ene relatie of van die ene positie, is het logisch dat je erg bang bent om het weer kwijt te raken. En dat maakt je achterdochtig en overgevoelig voor alle signalen die op een eventueel verlies kunnen wijzen. Herken jij jezelf in dit verhaal en gun je jezelf een andere kijk? Stuur mij een berichtje en we gaan aan de slag!

Groet!
Krijna

www.straal-denhaag.nl