zondag 13 juli 2014

"Oud zeer"

Blog week 29
“Oud zeer”

Zorgen voor
Lieve (45) zorgde van kleins af aan voor haar zieke moeder. Lieve werkte hard in het huishouden en ook op school deed zij haar best. Toch was het voor moeder nooit goed genoeg. Moeder reageerde haar frustraties af op haar dochter. Lieve kreeg dagelijks allerlei verwijten om haar oren en haar moeder deinsde ook niet voor terug om fysiek geweld te gebruiken.

Emotionele onrust
In het hier en nu kampt Lieve met psychische problemen. Lieve ervaart emotionele onrust, ze kan zich moeilijk concentreren en zorgt slecht voor zichzelf. Zij doet zichzelf pijn door in haar armen en benen te krassen. Lieve wil hier graag vanaf. Ze wil meer rust in haar hoofd, zodat ze energie kan besteden aan andere zaken.

Endorfine
Het krassen is voor Lieve een automatisme geworden. Het krassen maakt endorfine los en dit stofje heeft een verslavende werking. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller, maar kan ook zorgen voor een gevoel van geluk of euforie.  Ze ‘moet’ dit elke dag doen en Lieve voert daarmee ook elke dag een strijd, want diep van binnen wil ze zichzelf geen pijn doen.

Richtingloos
Jarenlang stond haar leven in teken van haar moeder. Lieve wist niet op welke manier zij haar eigen plek kon innemen. Haar moeder is 3 jaar geleden overleden en sinds die tijd is Lieve richtingloos. Het krassen is voor een Lieve een manier geworden om haar mentale pijn even niet te voelen. Ze voelt zich eenzaam en heeft de overtuiging niet te voldoen.

Pijn in de ogen kijken
Het verleden uitwissen kan niet. Lieve kan wel leren hoe zij anders met haar kwetsuren om kan gaan.
Het vraagt van Lieve om haar pijn in de ogen te kijken in plaats van deze weg te duwen. Op korte termijn kan Lieve haar pijn door te krassen op een zijspoor zetten. Op lange termijn werkt dit averechts. Lieve mag juist al haar gedachten en gevoelens uitnodigen, zodat deze de ruimte krijgen en hun weg kunnen vinden.

Acceptatie als continu proces
Lieve staat voor het continu proces van acceptatie van haar verleden en dat zij is wie zij is. Ook besteden we aandacht aan het loskoppelen van haar overtuigingen en meer in het hier en nu zijn door aandachtsgerichte oefeningen. Lieve heeft een heftig verleden En is haar verleden niet. Zij bestaat uit zoveel meer en tijdens het coachingstraject proeft Lieve steeds meer van wie zij is.

Een beschadigd geheel
Lieve is een beschadigd geheel en zij kan met al haar pijn toch gehoor geven aan dat wat zij eigenlijk wil; een krasvrij leven en haar blikveld verbreden. Lieve stapt meer en meer uit haar comfortzone en is bereid tot een waardevol leven. Lieve kan met steeds meer mildheid en compassie naar zichzelf kijken. Lieve is Lieve met al haar kanten en ervaringen.

Herkenning?
Herken jij jezelf in het verhaal van Lieve en wil je ondersteuning? Voel je vrij om me te benaderen, zodat we je mogelijkheden kunnen bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten