zondag 22 juni 2014

"Wat wil ik eigenlijk?"

Blog week 26
“Wat wil ik eigenlijk?”

Gevoelig alarmsysteem
Van nature ben je gericht op het ‘niet’. Op zeker dat er bij veel mensen nu allerlei gedachten opspringen. “Ik niet hoor; ik ben heel positief”. Feit is dat je mentale programmering dateert van de prehistorie. In die tijd, was het functioneel om waakzaam en alert te zijn, omdat er daadwerkelijk gevaarlijke beesten los rond liepen. In het hier en nu heb je een zeer gevoelig alarmsysteem en deze reageert ook op dat wat er helemaal niet is. Zo kun je bij voorbaat al situaties uit de weg gaan, omdat je verstand roept, dat het eng is of dat je het niet kunt.

Angst en pijn
Angst en pijn zijn onvermijdelijk verbonden met het leven. Ook bij mensen die van nature positief zijn ingesteld horen angst en pijn erbij. De meeste mensen doen enorm hun best, om de onplezierig gedachten en gevoelens te vermijden, te bevechten dan wel te ontvluchten.Voor korte tijd kan dat een gevoel van opluchting geven. Het effect op lange termijn is dat deze gedachten en gevoelens vaak nog heviger terugkomen.

Controleren
Je kunt heel veel tijd en aandacht besteden aan het willen controleren van je gedachten. Het gevoel controle te hebben wordt doorgaans als prettig ervaren. Jammer dat het vaak om ‘schijncontrole’ gaat. Het is natuurlijk vervelend om te ervaren, dat al je inspanningen voor niks zijn geweest. Angst en pijn horen bij het leven en mijn gedachten controleren is dus zinloos…nou lekker dan!

Invloed op de relatie
Je hebt wel invloed op de relatie die je met je gedachten hebt. Gedachten hangen van allerlei toevalligheden aan elkaar, zijn bijzonder wispelturig en eenzijdig. Je mag jezelf dus wel 2x op je hoofd krabben of je zomaar met je gedachten mee wilt gaan. Gedachten gaan en komen de hele dag door. Je hebt er meer dan 40.000 per dag. Gelukkig gaan er velen onbewust aan je voorbij, anders word je dol.

Van onbewust naar bewust
Het is ook net dat onbewuste dat het je lastig maakt. Je handelt 95% op de automatische piloot en slechts 5% van dat wat je doet is bewust. Door je bewust te worden, dat je Verstand een loopje met je neemt, als het om emotionele beslommeringen gaat, kun je een andere houding aannemen. Je Verstand bemoeit zich graag met zaken waar het geen bal van weet en nodigt jou uit om de strijd aan te gaan.

Blijf uit de discussie
Blijf uit de discussie met je Verstand. Je zult deze discussie namelijk niet winnen. Je verstand is namelijk, bijzonder creatief en onuitputtelijk. Neem je verstand waar en nodig jezelf uit met deze vraag: “Wat wil ik eigenlijk?”. In het antwoord schuilt namelijk jouw waarde, dat wat jij belangrijk vindt. Stel dat er geen obstakels zijn, waar sta jij dan voor? Wat zou je dan eigenlijk willen?

Verstand onder je arm
Je kunt je Verstand mee onder je arm nemen En toch dat doen wat jij eigenlijk wilt.Woorden krijgen betekenis als je er ook naar handelt. Je leert door te ervaren! Hoe wil je straks terugkijken op je leven? Met ‘had ik maar’ of kijk je liever terug naar de ervaringen die je hebt opgedaan?

Ondersteuning
Wil jij graag een andere relatie met je verstand en kun je hier ondersteuning bij gebruiken? Schroom niet en zoek me op, dan gaan we de mogelijkheden bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten