Blog week 41
Thuis met een burnout
Marianne (25) zit al langere tijd ziek thuis. Het werk als consultant is haar teveel geworden.
Marianne schaamt zich kapot; ze voelt zich een loser, dat zij met haar 25 jaar al te kampen heeft met een burnout. Ze zou vol energie in haar leven moeten staan en niet als een zwak vogeltje op de bank moeten hangen.
Moeten, oordelen en zelfdestructie
Moeten, oordelen en zelfdestructie zijn Marianne al van kleins af aan bekend.
Haar ouders zijn keiharde werkers en nooit tevreden, want alles kan altijd beter.
Marianne werd beloond als zij met 8 of hoger van school thuis kwam. Alles lager dan een 8 werd bestraft met het inperken van haar speeltijd en preken van haar ouders, dat zij toch echt beter haar best moest gaan doen. Haar ouders deden aan voorwaardelijke zelfwaardering en Marianne heeft dit stokje overgenomen.
Lief gevonden willen worden
Marianne wilde graag lief gevonden worden door haar ouders, dus zij deed altijd haar stinkende best om zich met alles wat zij deed voor 100% in te zetten. Op school, met sporten, maar ook met familieaangelegenheden. Haar ouders pronkten graag met Marianne, dus zorgde zij ervoor, dat ze er tip top uitzag. Als er ook maar iets niet liep zoals haar ouders wilden, dan was Marianne de pineut.
Haar ouders lieten geen gelegenheid ongemoeid om Marianne duidelijk te maken, dat zij niet aan de eisen had voldaan.
De zweep vol straf en afwijzing
Marianne ontwikkelde een faalangstige en perfectionistische persoonlijkheid. Zij legde de lat zo hoog, dat ze wel in de problemen moest komen. Marianne haar beste vriend was de zweep vol straf en afwijzing. Haar overtuiging was, dat als zij zichzelf zou straffen, dat ze nog beter zou presteren en haar ouders tevreden konden zijn. Een kansloze missie, maar dat zag Marianne nog niet in.
De quick fix
Nu kampt Marianne met spierspanningen, hoofdpijn, somberheid en een waardeloos gevoel over zichzelf. Ze heeft dus gefaald…en zichzelf en haar ouders teleurgesteld. Marianne wil het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk en na een gesprek met de huisarts komt zij bij mij (personal coach) terecht. Marianne wil het liefst een stappenplan, om haar arbeidsproces zo snel mogelijk te hervatten. Ik leg haar uit, dat we eerst aandacht mogen besteden aan de oorzaak van haar uitval.
Op weg naar meer ruimte
Al snel wordt duidelijk, dat Marianne zich jarenlang in een gedachtegevangenis heeft gezet. Een strak keurslijf waarin geen plaats was voor haar gevoelens. In de sessies die volgen werken we aan haar zelfbeeld (ik-versterking), beperkende overtuigingen en irreƫle gedachten.
Marianne krijgt lichaamsgerichte oefeningen mee (aarden/ademhaling) en ze leert om haar overtuigingen te nuanceren. Ook krijgt Marianne handvatten, die er voor zorgen, dat zij niet meer als vanzelfsprekend mee in haar gedachten gaat. Door uit haar hoofd op papier te gaan merkt zij, dat er meer afstand en ruimte komt.
Liefdevolle houding opent deuren
Marianne ziet en hoort zichzelf meer en meer. Door deze liefdevolle houding naar zichzelf opent Marianne nu deuren die zij niet kende. Ze leert zichzelf waarderen los van de prestaties die zij levert. Haar energie neemt geleidelijk aan toe en Marianne krijgt weer zin om activiteiten te ondernemen. Met een duidelijk plan van aanpak is Marianne nu bezig om te re-integreren.
Herkenning?
Herken jij je in het verhaal van Marianne? Wil jij ook graag meer rust en ruimte ervaren, maar je weet niet op welke manier je dit kunt bewerkstelligen? Neem dan contact met mij op om je mogelijkheden te bespreken.
Ik wens je een Stralende dag toe!
Krijna
Geen opmerkingen:
Een reactie posten