maandag 19 augustus 2013

"Een luchtbel van angst"

Blog week 34

Angst voor afwijzing
Peter heeft al verschillende vormen van ondersteuning gehad en tot nu toe zonder het gewenste resultaat. Tijdens de intake geeft Peter aan, al jaren te kampen met een grote angst voor afwijzing. Peter voelt zich hierdoor beperkt in zijn handelen en wil hier graag verandering in aanbrengen.
Dit is direct een punt wat om aandacht vraagt, want het ligt namelijk iets complexer.

Flink balen als voorwaarde
Mensen komen pas in beweging, als ze hun gedrag spuugzat zijn. Zolang je er nog mee weg komt, ga je er niets aan doen. Je werpt allerlei excuses op om vooral bij het oude en vertrouwde te blijven.
En dit geldt ook voor Peter. Zijn angst voor afwijzing is groot en zorgt er onder meer voor, dat Peter zich weinig uit naar zijn omgeving. Stel dat hij iets zegt wat de ander boos kan maken…Peter kijkt wel uit, dat risico wil hij niet lopen.

Spanning en weerstand
Peter kan geen concrete oorzaak aanwijzen voor zijn angst. Hij weet dat deze angst al van kleins af aan in hem zit en Peter heeft deze angst meegenomen naar het hier en nu.
Peter mag zich afvragen of deze angst wel van hem is? Misschien neemt hij wel ballast op zijn schouders mee, die niet van hem is. Zodra wij over dit stuk praten, voelt Peter spanning en weerstand.

Oud en vertrouwd
Peter ervaart een strijd in zichzelf; aan de ene kant wil hij zich vrijer kunnen bewegen en uiten. Anderzijds wil hij alles laten zoals het is. Peter ontleent namelijk nog veel aan zijn angst.
Hij kan zich erachter verschuilen en hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen. Nu weet Peter wat hij heeft en als hij anders met zijn angst omgaat, dan weet hij niet wat er voor in de plaats komt.

Sterk saboterende gedachten
Peter krijgt opdrachten van mij mee om zijn angstgedachten te onderzoeken. Tijdens de sessie daarop vertelt hij, dat hij zijn opdrachten niet heeft gemaakt. Peter saboteert zichzelf; allerlei niet helpende gedachten houden hem af om daadwerkelijk met zijn angst aan de slag te gaan. Er is echter 1 weg en dat is hier doorheen gaan. Door veel aandacht te besteden aan het in kaart brengen van zijn gedachten, gevoelens en gedrag wordt het voor Peter steeds duidelijker dat hij wel invloed kan uitoefenen op zijn manier van denken.

Uit je hoofd op papier
Door uit zijn hoofd op papier te gaan creƫert Peter al meer afstand. De afstand die hij nodig heeft. Zolang Peter in zijn hoofd blijft wordt hij alle kanten opgeslingerd. Ook leert Peter hoe hij zijn gedachten kan toetsen, zodat hij niet meer als vanzelf in zijn gedachten opgaat.
Peter plaatst de angst niet meer in zichzelf en kijkt nu naar zijn angst zonder er in te verdwijnen.

Communiceer met respect
Peter heeft nu voldoende ruimte om te werken aan zijn assertiviteit. Hij voelt zich steviger en betrekt een stuk minder op zichzelf. De angst kan er nog zijn, maar Peter weet nu op welke manier hij hier mee om kan gaan. Het resulteert erin, dat Peter zijn stem laat horen. Peter kan nog regelmatig verbaast zijn wat hij allemaal kan zeggen tegen een ander, zonder afgewezen te worden. Zolang Peter met respect voor zichzelf en de ander communiceert, is er een hoop mogelijk.

Energieker, vrijer en blijer
Peter voelt zich bevrijd en staat energieker, blijer en opener in het leven.
Herken jij jezelf in Peter en wil jij je ook ontdoen van een beklemmende angst?
Neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna


Geen opmerkingen:

Een reactie posten